13 C
Split

U Hrvatskoj je sve više oboljelih od svraba, evo što učiniti ako se pojavi

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sisak nikako nije jedini grad u kojem se bilježi povećanje oboljenja uzrokovanih ovim parazitom. Događa se to u cijeloj Hrvatskoj, a nešto govori i o higijenskim navikama građana.

Mnogi su mislili da je svrab iskorijenjena bolest. Alarmirali su nas prvo zabrinuti roditelji iz Siska koji djecu ne šalju u vrtić već dva mjeseca jer se problem pojave svraba nikako ne rješava.

Iz sisačke gradske uprave ni u ponedjeljak, ni u utorak nema komentara na zarazu koja se širi u njihovom gradu. Sisački Zavod za javno zdravstvo već posljednje tri godine bilježi porast oboljelih.

“To je činjenica u odnosu na, recimo, stanje prije deset godina. Ali, ove zime i proljeća u odnosu na lani imamo ustvari jednak broj oboljelih”, potvrdila je epidemiologinja dr. Sonja Pajter iz Siska.

Svrab posvuda u Hrvatskoj

Od 2017. ista je situacija i u cijeloj Hrvatskoj. Nema županije u kojoj nisu zabilježeni slučajevi svraba.

Prije samo deset godina svraba je bilo čak tri puta manje. Dakle, od nekih 500-700 slučajeva na godinu, popeli smo se na više od 2600, koliko je zabilježeno lani.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Zadru i Zadarskoj županiji potpisana koalicija HDZ-HSP-SU-Reformisti

Koalicijske ugovore sa županijskim i gradskim HDZ-om potpisali su predstavnici Hrvatske stranke prava, Stranke umirovljenika te Narodne stranke –...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img