U Hrvatskoj već 51. mjesec zaredom potrošnja raste

0
0
Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je u studenome prošle godine potrošnja u maloprodaji porasla za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, što je već 51. mjesec zaredom kako raste, i to brže nego u prethodnom mjesecu.

Državni zavod za statistiku objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo prema kojem je potrošnja u studenome ojačala za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni 2017. porasla za 5,8 posto. To je brži rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 4,5 posto na godišnjoj razini, i najbrži od siječnja prošle godine.

Posljednji podaci DZS-a za studeni potvrdili su nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji uz ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Rast potrošnje 51 mjesec zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

„Na trend rasta maloprodajnoga prometa zasigurno su utjecala i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača, ali i očekivano dobri rezultati iz turizma“, kažu analitičari RBA.

U prvih 11 mjeseci prošle godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, prenosi N1.

Analitičari RBA i idućih mjeseci očekuju rast prometa u trgovini na malo.

„Odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade u posljednjem mjesecu 2018. mogla bi se u prosincu pozitivno odraziti na pokazatelje prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, dok bi one na mjesečnoj razini trebala podržavati i snažnija blagdanska potrošnja. Podržana pozitivnim godišnjim stopama rasta u prvih jedanaest mjeseci, 2018. godina bi trebala biti peta u nizu u kojoj je zabilježen rast maloprodaje“, zaključuju analitičari RBA.