‘U kući obješenog ne razgovara se o užetu. Putine, bit ćeš kažnjen’

0

Azov je na svojem Telegram kanalu objavio izjavu svog vršitelja dužnosti zapovjednika, bojnika Mikite Nadtočija, o ubojstvu ukrajinskih ratnih zarobljenika u napadu na zatvor.

Naime, u petak su pripadnici pukovnije Azov, koji su u svibnju zarobljeni dok su branili južni grad Mariupolj, ubijeni u zatvoru blizu lokaliteta Olenivka, tridesetak kilometara jugozapadno od Donecka, glavnoga grada istoimene pokrajine koja je pod kontrolom proruskih separatista.

Agencije javljaju da je četrdeset ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeno, a njih 75 ranjeno. Za napad se međusobno optužuju Rusija i Ukrajina, a što se točno dogodilo u zarobljeničkom logoru u Olenivki, ostaje nejasno.

‘Napad u Olenivki je čin javne egzekucije’Sada se na svojemu Telegram profilu oglasila sama pukovnija Azov, koja za napad optužuje Rusiju. “Napad u Olenivki smatramo činom javne egzekucije. Rusija ga je počinila jer zna da je nitko neće kazniti. Navikli su na činjenicu da ih nitko ne drži odgovornima, čak ni za otvoreno kršenje zakona, pravila i običaja rata. Zato ćemo se mi, Azov, Ukrajina kao država i cijeli civilizirani svijet boriti za to da Rusija zapamti ovo jednom za svagda”, poručio je zapovjednik Azova. ‘Naći ćemo ih gdje god da jesu’

Kaže da već otkriva imena ubojica ratnih zarobljenika i da već raspolažu preliminarnim informacijama, “no još nisu spremni objaviti detalje”.

“Naći ćemo ih gdje god da jesu – u okupiranim dijelovima Ukrajine, u Rusiji ili nekoj trećoj zemlji. Ukrajina će kao država osigurati pošteno suđenje i kaznu”, kazao je Nadtoči.

Rusko veleposlanstvo pozvalo na vješanje azovaca

Prvi čovjek Azova smatra da su Rusi potvrdili svoj zločin objavom ruskog veleposlanstva u Velikoj Britaniji. Naime, rusko veleposlanstvo na Twitteru je pozvalo na vješanje azovaca. “Borci Azova zaslužuju da budu pogubljeni, ali ne vatrenim oružjem, nego vješanjem. Oni nisu pravi vojnici i zaslužuju ponižavajuću smrt”, napisalo je veleposlanstvo na Twitteru.

(Podjelu objave ruskog veleposlanstva blokirao je Twitter, iako je objava vidljiva na njihovom računu)

‘Putine, bit ćeš kažnjen

“24 sata su lagali o ukrajinskoj vojsci, a onda su potvrdili svoj zločin objavom vlastite ambasade. Želim podsjetiti Putina, koji je osobno odgovoran za ovaj zločin, da se u kući obješenog ne razgovara o užetu. Putine, bit ćeš kažnjen, zajedno sa svojim šakalima i ambasadama. Sa svim certifikatima i pečatima, presudom Međunarodnog suda”, poručio je prvi čovjek Azova, dodavši da ovim činom Azov nije uništen.”Rusija misli da je ubila Azov, da ga je pogubila. Ali Azov je sada cijela Ukrajina. Svaki Ukrajinac će osvetiti svakog od naše mučene i ubijene braće”, zaključio je Nadtoči

Anita M