Foto: Twitter

Svoje je mišljenje o ratu u Ukraini dao je i Carl Bildt, jedan od šefova trusta mozgova Europsko vijeće za međunarodne odnose, koji je ustvrdio da je korištenje ove serije tenkova pokazalo “namjeru Kremlja da nastavi ovaj rat više-manje zauvijek”. Bildt je inače poznat i u Zagrebu. On je bivši švedski premijer i nekadašnji posebni izaslanik Europske unije za prostor bivše Jugoslavije kojem je Hrvatska 1995. zabranila ulazak u zemlju zbog vrlo kontroverznih kritičkih izjava o oslobodilačkoj akciji Oluja.

Istraživači rata u Ukrajini vjeruju da je ruska vojska počela koristiti tenkove koji su proizvedeni još u 1940-ima. Iako nije potvrđeno da će oni biti korišteni na bojišnici u Ukrajini, analitičari to vide kao još jedan znak da se trupe Vladimira Putina suočavaju s ozbiljnom nestašicom vojne opreme koja ugrožava živote ruskih vojnika na bojišnici.

Gruzijski Ratni obavještajni tim (CIT) objavio je fotografije tenkova T-54 i T-55, i to kako ih vojska prevozi željeznicom na krajnjem istoku zemlje. Fotografije su snimljene u gradu Arsenijevu u regiji Primorski kraj, na samom istoku ogromne zemlje. Ta regija jedina je ruska koja graniči sa Sjevernom Korejom, i u njoj su smještene neke tenkovske baze ruske vojske, piše Washington Post.

Zanimljiv je komentar jednog umirovljenog stručnjaka za protuoklopnu borbu koji kaže: “Imali smo vježbu prepoznavanja ciljeva s prednjim promatračima na Aljasci. Imali smo pametne kartice sa svim vrstama sovjetske opreme, BM-21, teretnim kamionima, itd. Imali smo kartice za T-55, ali sjećam se da sam čuo: “To su muzejski primjerci. Nikada ih nećete vidjeti.” Bože, to je čelični mrtvački sanduk!”

Ivica R.