Zbog katastrofe kod Vuhledara Putin smijenio zapovjednika ruskih trupa “ISTOK” u Ukraini.

0
Foto: Ruska vojska

Skandalozni general-pukovnik ruskih oružanih snaga Rustam Muradov navodno je smijenjen s mjesta zapovjednika grupe ruskih trupa “Istok” u Ukraini . Njega su ranije kritizirali i neki vodeći ruski blogeri zbog velikih gubitaka među ruskim okupatorima tijekom neuspjelih ofenzivnih operacija, posebice na vuhledarskom pravcu .

Vijest da je Muradov smijenjen pojavila se u mnogim propagandnim publikacijama 26. ožujka. Službeni predstavnici terorističke ruske države još nisu potvrdili kadrovske promjene. Valja napomenuti da ovaj visoki ratni zločinac nosi titulu “heroja” Ruske Federacije (2017.), a od 28. veljače 2022. podliježe sankcijama Europske unije i niza drugih zapadnih zemalja.

50-godišnjeg general-pukovnika na mrežama često su nazivali “koljačem” jer su postrojbe pod njegovim vodstvom imale velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Posljednji veliki neuspjeh bio je poraz ruskih okupatora kod Vuhledara, gdje su dvije elitne brigade marinaca i više od 100 komada tehnike gotovo potpuno uništene .

Upravo je po Muradovljevom nalogu ruska vojska ušla u minirano područje i uporno jurišali (to je potvrdio i predstavnik ukrajinskih branitelja Tavrijske oblasti Oleksij Dmitraškovskij).

Također, general-pukovnik ruskih oružanih snaga uključen je i u neuspjelu operaciju neprijateljskih marinaca u blizini Pavlivke u Donjeckoj regiji. Tu je stradalo na stotine ruskih okupatora.

Muradova su posebno kritizirali “wagnerovci”. Na jednom od neslužbenih Telegram kanala PMC-a pisali su kako će Rusa “dvostruko kazniti” zato što sjedi u stožeru, bacajući jednu kolonu za drugom na klanje.

Druga kanali su, pozivajući se na svoje izvore o generalu Muradovu pisali sljedeće: ” General pali ljude i opremu na vuhledarskom pravcu bez ikakvih ograničenja, nije da nisu mogli napredovati, čak se nisu normalno ni borili: oni su spaljeni svaki put tijekom hodnje ili se sami voze kroz minska polja.”

U srpnju 2022. postalo je poznato da je Muradov predvodio skupinu okupatora “Istok” u ratu protiv Ukrajine . Njegovo ime nalazi se na popisima sankcija EU, Velike Britanije, Švicarske, Novog Zelanda, Japana, Kanade, Australije i Ukrajine.

Kako javlja OBOZREVATEL, još jedan ruski potpukovnik uhvaćen je u pljački “druge armije svijeta”. Organizirao je uspješan “biznis” prodaje čarapa, gaća i vanjske odjeće namijenjene ruskom vojnom osoblju , zaradivši gotovo 13 milijuna rubalja.

anita m.