U nedostatku pravih rješenja opet o “ZDS”, isticanju ustaških i četničkih simbola, partizanske se ne spominje

0
Foto: Dugopolje org

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u KZ želi ugraditi članak o zabrani javne uporabe  pozdrava “Za dom spremni”, piše u srijedu Jutarnji list.

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus koji je organizirao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Jutarnji list piše da se u nacrtu koji su dobili na uvid predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a) „Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” s tekstom: “Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”.

Nacrt izmjena i dopuna zakona još predviđa da će se onaj tko kazneno djelo počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. a onaj tko “proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

“Umjesto ozbiljnih pitanja opet ideologija”

To podržava i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, iako smatra da se ne treba koristiti u predstojećoj kampanji. “SDSS podržava zabranu ustaških i četničkih simbola i smatramo da je dobro da se o tome razgovara. Ali, pitanje je mogu li se takve promjene postići u razdoblju predizborne kampanje”, skeptičan je Pupovac.

Samo što HDZ vjerojatno neće podržati prijedlog. “Zanimljivo kako se ova inicijativa pojavljuje upravo prije lokalnih izbora. Umjesto ozbiljnih pitanja, ponovno se želi govoriti o ideologijama”, izjavio je saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan.


foto: Ilustracija