U SAD NE MOŽE GLUMITI KONOBARA, U HRVATSKOJ MOŽE TUĐMANA.

0

Piše: Vanja Zlatović

Kevina Spaceyja su 2020. dvojica muškaraca optužila za seksualno uznemiravanje, ali 1980. kada su ti muškarci imali samo 14 godina, a njegove su muke počele 2017. U SAD, niz optužbi za, mahom homoseksualne neželjene  nasrtaje, izolirao ga je iz svijeta filma.

U katoličkoj Hrvatskoj, u njenom desnom, filmadžijskom krilu, on treba glumiti upravo prvog hrvatskog predsjednika, ikonu i boga hrvatske samostalnosti, i pobjednika u velikom domovinskom ratu. Eto, konobara u Holywoodu ne može, oca domovine u sedlarovskoj prčiji može, to je slično kao da se na Medvedgradu otvori grill klub Adonis, i peku kobasice na vječnoj vatri.


Pa da ga je doveo onaj Juričan, ajde, valjda bi netko razbudio Đakića i veterane, da pobjesne na Instagramu, ali realno… ovo je upravo slika i prilika našeg javnog domoljublja.


Usput, čovjek koji mi je ovo prvi, i ogorčeno javio, je zagrebački Srbin, bivša zenga sa svojim priglupim franzjosefovskim genom, koji ne razumije da niti jedan spomenik Franji Tuđmanu nije njemu nalik iz razloga koji nemaju veze s kiparstvom, nema s kiparstvom veze niti jedna od tih skulptura. Nego jer burgija javnog patriotizma i nije patriotizam nikad niti bila.


Ali skupe se po četvorica na Kupresu, Plitvicama, kod ponekog raspela i sad, i uvijek će, a da na tome ne zarade. Nego iz svoje boli i matoševske emocije. Teško je to izreći, ali ne previše drukčije nego za vrijeme one države.


Daleko je to od ključnih medija, novokomponiranih desnica, uglavnom, kao da 90-ih nije niti bilo. Ali ne znači da ne postoji. Pa opet, evo… je li mene ovo smeta jer sam ljevičar, pa sam osjetljiv na nerazjašnjene seksualne predatorske teme, ili jer sam konzervativac, pa sam osjetljiv na teme koje su u ostatku svijeta preozbiljne da bi se s njima tezgarilo. Ne znam. Možda oboje.

photo wiki

Odjek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here