U Sinju otvoren Veteranski centar. Bulj ugostio Medveda i Plenkovića

0
Foto: Dugopolje org

U Sinju je u petak otvoren novoizgrađeni Veteranski centar. Otvaranju ustanove u kojoj će se pružati sveobuhvatna skrb hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, nazočili su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidi Domovinskog rata, članovi svih braniteljskih udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije, ratni zapovjednici postrojbi HV-a i policije u Cetinskoj krajini, a skupinu najviših uzvanika predvodio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Prije nekoliko godina Damir Krstičević, ministar u prvoj Vladi Andreja Plenkovića u Sinj je vratio Hrvatsku vojsku, a danas uoči 30. godišnjice operacije Peruća otvaramo ovaj Veteranski centar, jedan od četiriju u Hrvatskoj. Izgradnja veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru počela je 2020. godine. U njih se ulaže više od 45 milijuna eura od čega je 85 posto osigurano iz fondova EU-a. Sva četiri centra imat će 620 ležajeva i godišnje će imati 12 tisuća korisnika.

Sinj je drugi Veteranski centar koji otvaramo, prvi je bio onaj u Šibeniku. U ovaj Veteranski centar u Sinju uloženo je 8.460.000 eura, ima 130 kreveta, a na godišnjoj razini imat će 2530 korisnika. Počeli smo s Domom hrvatskih veterana u Lipiku kao pilot-projektom. Njegovim i dosadašnjim korištenjem Veteranskog centra u Šibeniku svi su vrlo zadovoljni. Zbog toga ćemo nastaviti širenjem mreže veteranskih centara u Hrvatskoj – kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

POMOGAO I GRAD SINJ

Miro Bulj je podsjetio da je i grad Sinj pripomogao u izgradnji ovoga velebnog objekta s iznosom od oko 7 milijuna kuna. Ustvrdio je da Sinj i cetinski kraj predstavljaju ogromni potencijal. Mi vapimo za pomoći centralne države i županije, vapimo za brzom cestom, zaključio je Bulj.

– Danas, 30 godina kako smo svoji na svome, od svih koje pitate 99 posto reći će: bravo branitelji! Nije dovoljno samo deklarativno odavati počast poginulima i hvaliti branitelje, uglavnom u prigodama. Potrebno je to pokazivati konkretnim djelima, poput ovoga čina danas. Herojsko srce cetinskog čovjeka kroz povijest je održalo ovaj kraj, a junačko srce pokazali su i 1991. godine. Hvala vam na tome, a svim korisnicima ovoga Veteranskog centra neka bude ugodan boravak u Cetinskoj krajini, ovoj hrvatskoj Provansi – kazao je župan Blaženko Boban.

Foto: Dugopolje org

– Na početku mandata naše prve Vlade vratili smo 10 posto oduzetih od mirovina hrvatskih stradalnika. U ovoj godini, kada smo riješili sve što nam je bio politički cilj, ući u euro-područje i schengenski prostor, najavljujem da ćemo vratiti i onih drugih 10 posto i to za 62 tisuće hrvatskih branitelja. U novoj financijskoj perspektivi osigurali smo dodatna sredstva za izgradnju još tri ovakva veteranska centra. Sada, kada smo riješili sve strateške ciljeve, ostaje nam da zajedničkim naporima radimo na razvoju gospodarstva i dizanju socijalnog standarda naših ljudi. Svemu što radimo i svim vrijednostima koje čuvamo kamen temeljac je Domovinski rat – kazao je premijer Andrej Plenković. javlja Slobodna Dalmacija

Prije svečanog otvaranja Veteranskog centra položeni su vijenci na spomen- obilježjima za poginule branitelje.

Bulj i Plenković korektno se pozdravili, rukovali i blizu sjedili

Novinari su s posebnom pozornošću pratili trenutak susreta gradonačelnika Mira Bulja i premijera Andreja Plenkovića. Susreli su se u dvorani Veteranskog centra. Bulj je premijera korektno pozdravio i s njim se rukovao, a sjedio je nedaleko od Plenkovića u prvom redu. Na kraju svoga govora Bulj je upitao: "Zašto obitelj, djeca heroja Luke Ercega, njegovi unuci, zašto nisu ovdje?"

To pitanje prenijeli smo potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu koji nam je kazao: "Ministarstvo je uputilo poziv na ovu svečanost članovima obitelji svih poginulih branitelja s ovoga područja. Ja stvarno ne znam tko se odazvao i došao, a tko nije."

Kontaktirali smo i obitelj Erceg. Oni su nam potvrdili da su uredno primili pozivnicu, ali iz osobnih razloga nisu došli na svečanost.

Anita M.