UDRUGA “HRVATSKO BILO” DONIJELA DEKLARACIJU O POZDRAVU „ZA DOM SPREMNI“

0
303
Foto: Screenshot

Udruga Hrvatsko bilo objavila je Deklaraciju o pozdravu ZDS i prikupljaju potpise:

Dragi prijatelji,
Dragi suborci,
Dragi domoljubi,
Drage Hrvatice i Hrvati,
Drage sugrađanke i sugrađani,

u svjetlu sve učestalijih nastojanja da se cjelokupna slavna povijest hrvatskog naroda prikaže kroz prizmu genocidnosti i nesnošljivosti prema drugim nacijama, svjedoci smo aktualne medijske, političke i zakonodavne kampanje kriminalizacije vjekovnog hrvatskog vojnog pozdrava “Za dom spremni!” (ZDS).

U obranu integriteta našeg naroda i nacije ovim putem predlažemo Deklaraciju o pozdravu ZDS kojoj je za cilj upozoriti širu javnost na spomenuta antihrvatska nastojanja, te istima pružiti žestoki otpor. Ukoliko se sa Deklaracijom slažete, molimo Vas za Vaš potvrdan odgovor kako bismo Vas naveli kao ravnopravnog supotpisnika.

S poštovanjem i za Domovinu,
Dario Žepina, Damir Katulić, Herman Vukušić

Deklaracija o pozdravu „Za dom spremni“ (ZDS)


Imajući u vidu povijesne okolnosti sa kojima se hrvatski narod susretao proteklih stoljeća, želju Hrvata da suvereno vladaju sami sa sobom i prostorom na kojem obitavaju, cijeli niz zastrašujućih žrtava koje je s tim ciljem podnio cjelokupni hrvatski narod, te distancirajući se pritom na najjasniji mogući način od svih totalitarnih sustava i ideologija, pa tako i one fašističke, niže potpisane stranke, udruge, institucije i pojedinci, donose:

Deklaraciju o pozdravu ZDS

Pozdrav ZDS korišten je u raznim povijesnim okolnostima od strane pojedinaca te hrvatskih vojnih i političkih struktura, primarno kao izraz spremnosti da se hrvatski narod za svoju domovinu bori i da je brani. U tom kontekstu, pozdrav ZDS nema u sebi inherentno ideološku karakteristiku te ga ne treba vezati samo uz jedno povijesno razdoblje. Isti je u svoj suštini afirmativan prema ideji očuvanja svoje zemlje i nema negativne konotacije prema bilo kome.

Kritika kojoj smo često svjedoci, te zabrane povezane sa njima koje se ovom pozivu žele nametnuti, je kako je ZDS isključivo ustaški pozdrav te njegovo korištenje kao takvog promovira fašističku ideologiju. Ovaj argument ne stoji. Primjerice, ban Josip Jelačić je pozivom „Za dom“ poveo vojsku iz Varaždina u bitku sa Mađarima, na što mu je vojska odgovorila sa odzivom „spremni“.

Uz navedeni, treba imati u vidu kako postoje i brojni drugi povijesni primjeri korištenja izraza „Za dom“ u različitim inačicama još od 14 stoljeća. Upravo stoga je razvidno kako se ovdje radi o hrvatskom tradicijskom vojnom pozdravu.
Ako se ima u vidu kontinuitet korištenja pozdrava ZDS i u Domovinskom ratu kada su hrvatski branitelji ginući branili svoju zemlju od velikosrpske agresije koristeći i ovaj pozdrav, mišljenja smo da se tendencioznom zabranom ovog pozdrava želi ponovo, po nebrojni put, dovesti u pitanje i sam smisao, odnosno, opstojnost Hrvatske države. Naime, ideja i želja Hrvata za svojom državom postoji oduvijek, kao što ZDS postoji stoljećima.

Imajući navedene argumente u vidu, posebno smo dodatno konsternirani dvostrukim kriterijima i napadima na ZDS u trenutku kada smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu te potpore koju Ukrajini pruža najveći broj demokratskih zemalja. Ukrajina, svoju slobodu brani pod sloganom „Slava Ukrajini“ koji ima vrlo sličan povijesni kontekst kao ZDS, a ukrajinski pozdrav ne samo da se ne problematizira nego se u Hrvatskoj i vrlo aktivno promovira.

Danas, kada je Hrvatska samostalna i demokratska zemlja, ZDS predstavlja spremnost da se ona, kao takva, izvojevana u krvi, sačuva, obnovi i izgradi. Ne napadajući nikoga i ne mrzeći nikoga, ZDS je usmjeren na naš dom i našu budućnost. Stoga smo stajališta da se pozdrav ZDS ne smije zabraniti pogotovo imajući u vidu kako se pozdravi nekih totalitarnih sustava, kao što su komunistički ili četnički, ne sankcioniraju.

Darijo Žepina,
Predsjednik udruge HRVATSKO BILO

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here