Foto: Screenshot

Djelatnici PU ličko senjske uhitili su dvojicu muškaraca koji su prijetili ubojstvom načelniku općine Udbina, potvrdila je policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o Baji Amiću (31) zvanom Bajica i njegovom bratu Darku Amiću (26), sinovima Darka Amića zvanog Dragi, javlja Jutarnji list.

Epilog je to horora koji se događa u Lici sa životinjama po prometnicama, koje bi trebala nadzirat ova obitelj. Na jadne životninje nalijeću vozači te tako i oni vožnjom po ličkim prometnicama riskiraju živote. U utorak se dogodio novi nalet na konja, u kojem je vozač iz Korenice lakše ozlijeđen. Kako je potvrdila PU ličko-senjska, u mjestu Vukava blizu Široke Kule, na državnoj cesti D25 na dionici između Gospića i Korenice, nalet se dogodio u 1.10 nakon ponoći, piše Jutarnji list.

Životinja je na mjestu uginula, a mladi vozač je zatražio liječničku pomoć. Konj je imao markicu, pa je utvrđeno da mu je vlasnica 23-godišnjakinja iz Perušića. Nju neće prijaviti samo prekršajno nego i kazneno.

– Ona se sumnjiči da je 25. siječnja 2022. godine u Vukavi ostavila bez nadzora svog konja, čime je ugrozila cestovni promet i izazvala opasnost za život i tijelo ljudi, iako je već nekoliko puta pravomoćno kažnjena za prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer kao vlasnica nije poduzela sve mjere da stoka i druge životinje ne izađu na cestu bez nadzora – kažu u policiji.

Crni niz

Crni niz udara na životinje tako je na ličkim cestama nastavljen trećim slučajem samo u siječnju. Neslužbeno doznajemo da je konj u formalnom vlasništvu Ane Amić iz Perušića. Podsjetimo, radnici Hrvatskih šuma kombijem su 13. siječnja udarili u konja na D1 u Jošanima na Krbavskom polju.

Vlasnica te životinje bila je Ljubica Amić. One su bliske rođakinje, pripadnice klana Amić. Ljubica je unuka jednog od najimućnijih Ličana Pave Amića Baje, a Ana je njihova prva susjeda i unuka Bajina brata Milana Amića zvanog Milanče. Obje obitelji drže životinje, goveda i konje, koje tumaraju ličkim poljima uglavnom bez nadzora te ubiru milijunske državne potpore u sustavu livada.

Čak 15 naleta

U ličkoj policiji dobili smo podatak da se u posljednje tri godine, ne računajući ova posljednja tri slučaja iz 2022. godine, zbilo čak 15 naleta vozila na konje. Samo u četiri navrata policija je uspjela utvrditi vlasnika životinje jer je konj bio markiran, a u ostalim slučajevima stradala životinja bila je bez markice. Na području Vukave ovo je treći zabilježen slučaj.

Najgori se zbio u rujnu 2015. godine, kada je vozač u udaru u konja nedaleko od naplatnih kućica Gospić izgubio život, a u međuvremenu su u dva slučaja na krdo konja naletjeli autobusi. U jednom, koji se dogodio u kolovozu 2018. godine na D1 na Krbavskom polju, vozač je zadobio teške ozljede, noge su mu ostale ukliještene limom i nije uspio stisnuti kočnicu i zaustaviti vozilo. Uspio je to drugi vozač te se autobus jedva nakon 100 metara zaustavio naslonivši se na štand uz cestu, čime je izbjegnuta tragedija za 20 putnika.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, odlučni su uvesti red u “divlji zapad” u koji se po ovom pitanju pretvorila Lika, a koji je kuliminirao prijetnjama ubojstvom prošloga četvrtka načelniku Udbine Josipu Seučeku, nakon što je sudjelovao, zajedno s policijom i veterinarskom inspekcijom, u evidentiranju konja lutalica, kako bi se ušlo u trag vlasnicima i nad životinjama uspostavio nadzor. Kada je riječ o državnim poticajima, Amići su puno ažurniji.

Milijuni poticaja

Na top-listi najvećih hrvatskih posjednika livada u sustavu potpora za 2020. oni zauzimaju vrlo visoka mjesta, OPG Pavelina Amić je na trećem, a OPG Ljubica Amić na četvrtom. Svoje OPG-e ima njihov otac Dragi i djed Bajo, glava obitelji, koji također primaju poticaje, pa obiteljski čvrsto drže prvo mjesto, dvostruko su jači od prva dva poljoprivredna gospodarstva – zajedno. Državna agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju unatrag desetak godina isplatila je Amićima 9 milijuna kuna po raznim osnovama potpora, istovremeno utvrdivši nekoliko desetaka prekršaja u njihovu gospodarenju.

Amići su podijelili svoju zonu interesa, Bajini su “zauzeli” Krbavsko polje, a Milančetovi “gospodare” terenom oko Široke Kule. Imaju više od 900 hektara zemljišta u posjedu, više od 70 posto bez ugovora s vlasnicima. Do zemlje dolaze zastrašivanjem i premlaćivanjem, to nam je imenom i prezimenom svjedočilo desetak Ličana. Formalno, primanja su im, po njihovim izjavama, skromna. Bajo od poljoprivrede ima 3000 kuna mjesečno, njegov sin upola manje. Ipak dovoljno da si mogu priuštiti odvjetnički ured Nobilo i Ljubu Pavasovića Viskovića da ih zastupaju u kaznenim predmetima koji završavaju uvjetnim kaznama, radom za opće dobro, zastarama i slično.

Ministrica poljoprivrede naložila nadzore

S obitelji Amić odlučila se pozabaviti osobno ministrica poljoprivrede Marija Vučković, doznajemo u Ministarstvu.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne uprave iz Gospića, Perušića i Udbine, koji su je upoznali s problemima nekontrolirane ispaše stoke, kretanju grla bez nadzora te sumnje u prijevare s upisom zemljišta, zatražila je potrebne revizije i nadzore te prijedlog MUP-u da razmotri postoji li potreba za zaštitom osoba i imovine.

Uprava za stočarstvo utvrdila je da na OPG-u Pavelina vlasnica životinje drži na tri lokacije i ima 213 goveda i 40 konja, a njezina sestra Ljubica na dvije lokacije ima 14 goveda i 58 konja. U izradi je novi pravilnik za držanje stoke te se više potpore neće moći ostvarivati bez ugovora s vlasnicima zemlje.

Anita M.