UKRAINA PROBILA CRTE RUSKE OBRANE NA NEKOLIKO MJESTA U HERSENSKOJ OBLASTI. SEPARATISTI BJEŽE

  0

  Ukrajinske trupe započele protuofenzivu u Hersonu, javljaju ukrajinski mediji. Izvješća dolaze nakon što je iz Ureda ukrajinskog predsjednika priopćeno da se u južnoj regiji, koja je uglavnom pod ruskom kontrolom, vode teške borbe te da su ukrajinske snage tu izvele višestruke napade.

  Ukrajinske snage nedavno su izvele i napade na skladišta streljiva i položaje ruske vojske u pokušaju da vrate kontrolu nad regijom koja je ključni lučki grad na Crnom moru, piše Sky News. Operativna grupa Kakhovka objavila je video u kojem se govori da je ukrajinska vojska probila prvu crtu ruske obrane u oblasti Herson.

  Kako prenosi ukrajinska Pravda, pripadnici 109. pukovnije Narodne Republike Donjecka (DPR) koji se bore na strani Rusije, povukli su se sa svojim položaja u hersonskoj oblasti.

  Drugi izvor u južnoj skupini oružanih snaga primijetio je da je došlo do proboja na nekim područjima prve crte ruske obrane, ali “još je prerano govoriti bilo što posebno jer se radi o velikom frontu”.

  “Oružane snage Ukrajine pokrenule su ofenzivne akcije na mnogim frontama na jugu Ukrajine”, izvještava Natalija Humenjuk, voditeljica Zajedničkog press centra snaga sigurnosti i snaga obrane Pivden (Jug).

  Ukrajina također tvrdi da gotovo da nema više velikih mostova u ovoj oblasti koje bi Rusi mogli koristiti, a to je posljedica učinkovitog korištenja raketnih sustava HIMARS.

  S obzirom na to da je sada moguće koristiti samo pješačke prijelaze, ruske snage su odsječene od zaliha oružja i pojačanja s Krima.


  Anita M.