UKRAINSKI MEDIJI: “Proruski predsjednik Hrvatske ignorirao je saborski summit Krimske platforme u Zagrebu”

0
Foto: Ured predsjednika
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, poznat po svojim proruskim stavovima, suzdržao se od sudjelovanja na međunarodnom summitu posvećenom Ukrajini u Zagrebu i odbio se sastati s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Kako piše “Europska istina”, a prenosi Euractiv. parlamentarni summit Krimske platforme okupio je predstavnike više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. 

Milanović je svoje odluke obrazložio formalnim razlozima – što se tiče summita, izjavio je da ne vidi potrebu sudjelovati jer se radi o “parlamentarnoj, a ne predsjedničkoj inicijativi”, a odbijanje sastanka s Pelosi obrazložio je činjenicom da je nemoguće promijeniti njegov raspored za taj dan. 

U međuvremenu, tijekom putovanja u grad na jadranskoj obali tog dana, Milanović je rekao da, recimo, za dva tjedna Pelosi “neće biti ovo što je sada, jer će republikanci uvjerljivo pobijediti” na izborima 8. studenog.

Milanović je također naveo da vidi “puno cinizma i neiskrenosti prema ukrajinskom narodu i ratu” i ne želi u tome sudjelovati.

“U konačnici će SAD i Rusija morati sjesti za pregovarački stol, jer vode marionetski rat za Ukrajinu, a ukrajinski narod plaća strašnu cijenu za to. Ne znam zašto se nitko ne usuđuje govoriti o tome otvoreno, ali to je istina”, rekao je Zoran Milanović.

Valja napomenuti da se stav hrvatske Vlade o Ukrajini radikalno razlikuje od stavova predsjednika Zoran Milanovića koji je uz mađarskog premijera Viktora Orbana jedan od vodećih čelnika zemalja EU koji su najsimpatičniji Moskvi – donosi Ukrainska pravda