Foto: Pixabay

Iako će prijedlog nove porezne reforme premijer Plenković tek u utorak predstaviti koalicijskim partnerima, detalji već cure u javnost.

Navodno će se smanjivati doprinosi na plaće, što znači da će rad pojeftiniti za poslodavce, no neto plaće neće automatski porasti.

Osim onih većih od 17500 kuna – pomakne li se granica najveće stope poreza na dohodak, 1,5% najplaćenijih zarađivat će još više.

Slatke muke za premijera Plenkovića – svi ga nagovaraju da odustane od ispunjenja obećanja – od oporbe do koalicijskih partnera. No, “Veće plaće za sve” zvuči previše PR-ovski da bi bilo istinito.

Za nekog tko ima 10.000 kuna bruto, plaća bi teoretski mogla porasti oko 200 kuna. No, istovremeno bi se mogao povećati doprinos za zdravstvo – pa ostaje pitanje je što bi prosječni Hrvat time dobiti.

No, možda još uvijek nije nemoguće napraviti jedno i drugo – smanjiti doprinose, ali i drastično srezati PDV. Ne na recimo luksuzne aute, već ono bitno malom čovjeku – kao što je PDV na hranu.

Jednoznamenkasti PDV na hranu UZ rasterećenje plaća bilo bi nešto što bi građani itekako osjetili. Dakle, vladajućima se nipošto ne bi smjelo oprostiti neispunjenje obećanja – naprotiv, moraju ga ispuniti na takav način da svaki Hrvat koji živi od prvog do prvog u mjesecu to stvarno i osjeti.

Više saznajte OVDJE.