Je li moguće za 30% povećati plaće u turizmu?

0

Hrvatska u odnosu na turističku konkurenciju ima jednu od najvećih stopa PDV-a u EU. To je činjenica i to ne može nitko osporiti. Španjolska i Francuska za hotelski smještaj i ugostiteljstvo imaju stopu 10 posto, Portugal nevjerojatnih 6 posto, Sloveniija 9 i pol posto. Hrvatska se drži visoko s PDV-om od 25 posto, donosi HRT.

Treba li država smanjiti poreznu stopu u turizmu i je li ostvarivo povećanje 30 posto većih plaća za radnike u turističkoj branši što je diglo na noge poslodavce, u Temi dana govorili su direktor Sektora za turizam pri HGK Želimir Kramarić i dugogodišnji predsjednik Sindikata hotelijera i ugostitelja Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

“S ovakvim davanjima velika turistička poduzeća u Hrvatskoj ostvaruju veću dobit nego ista takva poduzeća u Španjolskoj, Italiji i dr.  Nije istina ono što tvrde poslodavci, treba podatke analizirati, kazao je Bruno Bulić. Naveo je podatak da neka poduzeća imaju čistu dobit od 30-tak pa do 700 milijuna kuna. “Mislim da su se naučili na veliki novac i veliku dobit i akvizicije. Država kao stabilizator između nezasitnosti kapitala i položaja radnika u toj djelatnosti nije odigrala svoju ulogu”, dodao je. Smatra da se zbog velikog novca događa opasna betonizacija, apartmanizacija – a veliku ulogu tu tome, smatra – imaju nesposobne lokalne samouprave.

“Već dugi niz godina u turizmu i u ukupnom gospodarstvu imamo ključan problem konkurentnosti zbog pitanja radne snage”, kazao je Želimir Kramarić. “Činjenica je da poslodavci povećavaju plaće i to će nastaviti. Ali da bi se moglo ići dalje – mora doći do rasterećenja: cijene rada kroz manja davanja, izjednačavanje uvjeta s konkurentskim državama i ulaganje u ljude”, dodao je.

Komentirajući činjenicu da pojedini hoteli već godinama dižu plaće konobarima (7.000 kn), sobaricama i čistačicama (5800 do 6200 kn) i uz plaću daju smještaj i dva obroka – Bulić je kazao kako je to rezultat funkcioniranja tržišta rada u turizmu. “Učešće rada u ukupnom prihodu u turizmu kreće se od 23 do 28 posto. Konkurentske zemlje imaju taj dio puno veći. Ne možemo razgovarati samo o porezima. Ne bi radnici u turizmu odlazili, da tamo nemaju veću plaću. One moraju biti veće i potrebno je radnike zapošljavati na neodređeno vrijeme”, naglasio je.

U emisiji je istaknuto kako su Slovenci podigli prosječnu plaću u turizmu na 1.000 eura, i ‘uveli’ su radnike iz Hrvatske. Kramarić je pritom ključnim spomenuo i obrazovanje kadra u turizmu. Također je kazao kako ne možemo živjeti samo od sunca i mora, već trebamo razvijati i ostale sadržaje, zaključuje HRT.