USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog

0
Foto: Pixabay/Ilustracija

USKOK je podignuo optužnicu protiv liječnika i zaposlenika jednog trgovačkog društva zbog sumnje u mito. Istražuje se je li liječnik pacijentima davao zamjenske lijekove drugog proizvođača u zamjenu za naknadu od 3500 kuna te time oštetio HZZO za gotovo deset tisuća kuna.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljeni liječnik primarne zdravstvene medicine i drugookrivljeni zaposlenik jednog trgovačkog društva terete da su se u Gregurevcu dogovorili da će liječnik za 3500 kuna naknade svojim pacijentima umjesto drugih sličnih proizvoda propisivati lijekove i pripravke firme u kojoj je zaposlen drugi okrivljenik.

Nakon toga je liječnik većem broju svojih pacijenata koji su imali preporuku specijalista propisivao upravo te proizvode za što je na svoj bankovni račun primio uplatu u dogovorenom iznosu.

Uz to, prvookrivljeni se tereti da je, protivno uvjetima iz Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, propisao recepte za primjenu istih lijekova i pacijentima za koje je znao da nemaju preporuku specijalista za njihovu primjenu čime je HZZO oštetio za 9.144,08 kuna, javlja dnevnik.hr

Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here