Uspješna prijava na EU natječaj: Besplatan Wi-Fi uskoro dolazi u općinu Dugopolje

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Komisija Europske unije objavila je rezultate natječaja WiFi4EU kojim se u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

Vaučer WiFi4EU pokrit će troškove opreme i ugradnje pristupnih točaka za Wi-Fi. Općine koje dobiju vaučer trebale bi platiti za povezivost (internetska pretplata) i održavanje opreme kako bi mogle pružati besplatnu i visokokvalitetnu bežičnu vezu najmanje tri godine.

Vaučerom WiFi4EU omogućuje se fiksni iznos financiranja u iznosu od 15 000 EUR po općini. Općine koje dobiju vaučere odabrat će „središta javnog života”, gdje će instalirati pristupne točke WiFi4EU (bežične pristupne točke). Vaučeri WiFi4EU mogu se upotrijebiti i za djelomično financiranje projekta veće vrijednosti. Primjerice, moći će ga upotrijebiti za kupnju nove opreme ili nadogradnju stare, koju će moći zamijeniti najnovijom i najboljom dostupnom opremom na tržištu.

Općina Dugopolje uspješno se prijavila na ovaj natječaj i sa zadovoljstvom se može reći kako su sredstva odobrena. Našoj općini iz fonda natječaja bit će također dodijeljeno 15.000 eura, odnosno oko 110 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Realizacija ovog projekta planira se već početkom iduće godine. U prvoj fazi optičkim internetom povezat će se stadion sa lokacijama u blizini crkvi u Dugopolju i Koprivnom. U kasnijoj fazi realizirat će se dostupnost bežičnog interneta u Kotlenicama i Liski, no zbog tehničkih uvjeta u ova dva mjesta nažalost bez korištenja optičke tehnologije.

Načelnik Perica Bosančić nam je rekao:

– Ideja je sa ovim sredstvima postaviti kvalitetne linkove od stadiona do dominantnih lokacija u općini, a dalje od tu radijalno postavljati lokalne access pointove po kvartovima. Radi se o tehnologiji koja će omogućiti vrlo kvalitetni internet, gdje primjerice kod stadiona možemo dobiti sinhroni link od 100Mbs. Po potrebi se mogu zakupiti i dva takva linka i balansirati promet između njih. Ovo je odlično rješenje koje će svim stanovnicima naše općine omogućiti dostupnost bežičnog interneta – zaključio je Bosančić.

Iz naše države na ovaj natječaj prijavilo se 366 jedinica lokalne samouprave, a sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000,00 EUR (cca 24 930 000,00 HRK). Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Bleiburg: HSP obilježio 75. obljetnicu tragedije

I ove godine unatoč svim otegotnim okolnostima HSP je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomenika na Bleiburškom...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img