13 C
Split

Jeste li znali da je stres u malim količinama zapravo čak i koristan?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Stres u malim dozama ima svojih dobrih strana, kažu stručnjaci jer nas čini spremnima za akciju što usporava starenje i bolesti.

To se, naravno, ne odnosi na kronični stres koji nema nikakvih dobrih strana. No, male količine svakodnevnog stresa ima svojih pogodnosti, piše Time.

Stres povećava motivaciju

Kronični stres potiče nezadovoljstvo i smanjuje motivaciju, no u malim dozama ju može povećati. Na primjer, stres zbog rokova pomaže nam da se fokusiramo na zadatak te da ga odradimo brže i kvalitetnije. Svi smo se suočili s tom situacijom da razvlačimo neki posao danima, no onda se probliži rok i najednom pronađemo motivaciju koja nam je nedostajala. Stres je u takvim situacijama kreativna i pokretačka snaga koja nam treba.

Stres katkad potiče fleksibilnost i osobni rast

Stres u malim dozama nas potiče na rješavanje problema, gradi nam samopouzdanje i daje nam vještine potrebne za budućnost. Stres nas čini i iskusnijima, fleksibilnijima pa time i rastemo. Stres nam pomaže i da se hrabro suočimo sa svojim strahovima i izazovima umjesto da ih izbjegavamo. Kada ste se uspješno suočili sa svojim strahovima, postigli ste vještine zbog kojih će vam suočavanje s takvim situacijama u budućnosti biti znatno lakše.

Stres potiče zbližavanje s drugima

Jedan od zapanjujućih, no korisnih učinaka stresa je poticanje zbližavanje i kvalitetnih međuljuskih odnosa. Društveni život i kvalitetni odnosi s obitelji i prijateljima ključni su za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ljudi često vole razmijeniti jedni s drugima svoja stresna iskustva što im omogućuje da preispitaju svoje stavove, ponašanja i emocije. Pretrpljena razdoblja stresa osnažuju partnerske i ljubavne veze. Podrška u teškim vremenima je veliki faktor zbližavanja ili kako kaže stara narodna ‘na muci se poznaju junaci’, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HERR SOSA, TI SI U HRVATSKOJ OD SADA – TURIST!

Službena navijačka udruga hrvatske nogometne reprezentacije "Mi Hrvati" oglasila se na svom Instagram-profilu gdje je prokomentirala izbor dosadašnjeg mladog...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img