Utjecajni njemački novinar na Putinovom koritu: Plaćeno mu je 600. 000 eura

0
105
Foto: Kremlin/Hubert Seipel,

Hubert Seipel, vodeći  zapadni novinar kojeg se dugo smatralo jednim od najboljih njemačkih neovisnih stručnjaka za Rusiju, primio je najmanje 600.000 eura u neobjavljenim offshore isplatama od kompanija povezanih s oligarhom bliskim Vladimiru Putinu, otkrivaju dokumenti koji su procurili.

Hubertu Seipelu, nagrađivanom redatelju i piscu, novac je isplaćivan u ratama kao potpora njegovom radu na dvjema knjigama koje je napisao, a koje prikazuju Putinov uspon na vlast. Mnogi smatraju da knjiga vrvi simpatijama prema ruskom predsjedniku, piše The Guardian.

Ovo je jedan od prvih slučajeva u kojem se povezuje utjecajnog zapadnog novinara sa značajnim isplatama. Neki bi to mogli vidjeti kao pokušaje proputinovskih faktora da osiguraju pozitivnu sliku u međunarodnim medijima.

Otkriće će vjerojatno odjeknuti diljem Njemačke, gdje se od prošlogodišnje invazije na Ukrajinu vodi rasprava o ulozi koju su pojedini pripadnici političke i poslovne elite imali u pomaganju da se Putin održi na vlasti, i to ne samo zbog dugoročne ovisnosti najvećeg europskog gospodarstva o ruskoj nafti i plinu.

Imao redovit kontakt s Putinom

Kao jedan od rijetkih novinara koji su imali izravan i redovit kontakt s ruskim liderom, Seipel se, prema vlastitom priznanju, susreo s Putinom “gotovo 100 puta”.

Priznaje je da je primao novac s računa povezanih s oligarhom Aleksejem Mordašovim, vlasnikom banaka i čeličana koji je prošle godine završio pod sankcijama zbog svojih bliskih veza s Kremljom.

Nije potvrdio iznose koje je primio iako dokumenti sadrže pojedinosti o isplatama u ukupnom iznosu od 600.000 eura, za koje se čini da su povezane s drugom knjigom.

Seipel je potvrdio da je dobio potporu od Mordašova rekavši da se “njegova potpora odnosi isključivo na projekte knjiga”. Naglašava da je ostao nepristran: “Uvijek sam postavljao jasne zakonske granice koje su jamčile moju neovisnost.”

Nije otkrio isplate svom izdavaču

Dokumenti i Seipelov odgovor sugeriraju da su plaćanja bila za njegov rad na biografiji iz 2015. “Putin: Pogled iznutra na moć” i izdanju iz 2021. godine “Putinova moć: Zašto Europa treba Rusiju”, obje knjige izvorno napisane na njemačkom jeziku.

Čini se da Seipel nije otkrio isplate svom izdavaču. U svom odgovoru The Guardianu izdavačka kuća Hoffmann und Campe tvrdi da nije imala saznanja o isplatama.

“Izdavač nije imao nikakvih prethodnih saznanja o optužbama koje ste iznijeli protiv Huberta Seipela u vezi s ‘prihodima od sponzorstva’. Ako se to pokaže točnim, zadržavamo pravo poduzimanja daljnjih radnji u vezi s knjigama koje je 2013. odnosno 2016. ugovorila tadašnja uprava na temelju televizijskog dokumentarca”, rekla je glasnogovornica izdavačke kuće.

Dodala je da izdavač prije nego što mu je skrenuta pozornost na plaćanja nije imao planove za buduće publikacije sa Seipelom.

Razotkrili ga istraživački novinari

Informacija je proizašla iz projekta Cyprus Confidential, koji sadrži 3.6 milijuna offshore zapisa. Razotkrili su ih Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i njemački Paper Trail Media, koji je podijelio pristup s The Guardianom i drugim partnerima u izvješćivanju.

Europska unija opisala je Mordašova u svom priopćenju za javnost kao pripadnika Putinove elite koji je imao koristi od svojih veza s ruskim političarima. Posjedovao je udio u Rossiya banci, zajmodavca ruskoj eliti, a bio je najveći dioničar u Tuiju, najvećem europskom turoperatoru – investiciji koja je trenutno zamrznuta pod mjerama sankcija.

Mordašov je bio jedan iz odabrane skupine poslovnih čelnika koji su se okupili u Kremlju 24. veljače 2022. godine, nekoliko sati nakon invazije na Ukrajinu.

Oligarh odbio komentirati plaćanja Seipelu

Odbio je komentirati bilo kakva plaćanja Seipelu. Odgovarajući na pitanja o sankcijama koje su mu izrečene, njegov je glasnogovornik rekao:

“Sve što je Mordašov izgradio i ostvario postignuto je kroz poštenu poslovnu praksu i strogo poštovanje propisa.”

Otkriveni dokumenti uključuju ugovor pod nazivom “Dogovor o sponzorstvu”, koji su u ožujku 2018. potpisali Seipel i direktor tvrtke registrirane na Britanskim Djevičanskim Otocima pod nazivom De Vere Worldwide te još jedan svjedok. Dokumenti iz tog razdoblja navode krajnjeg vlasnika De Verea kao visokopozicioniranog menadžera u Mordašovljevoj Severstal grupi.

Plaćanje od 600.000 eura opisuje se kao sponzorstvo za knjigu koju je Seipel, čini se, već planirao napisati i za koju je već imao izdavački ugovor.

U ugovoru o sponzorstvu navedeno je da on “piše knjigu o političkom okruženju u Ruskoj Federaciji”, čije se objavljivanje očekuje 2019. godine.

Sponzor projekta, prema ugovoru, obvezao se “podržati razvoj projekta” i “učiniti ovaj politički i povijesni projekt dostupnim široj publici”. Seipel je također trebao dobiti “logističku i organizacijsku potporu” tijekom svog istraživanja u Rusiji te nije imao obvezu vratiti novac u slučaju da knjiga nikad ne bude objavljena.

U ugovoru je također navedeno da je slobodan raditi samostalno: “Autor neće imati nikakve obveze prema sponzoru u vezi s projektom (bilo u pogledu sadržaja ili sastava knjige ili na neki drugi način) ili njegovim završetkom.”

Priznao da je primio novac

Drugi dokumenti upućuju na to da je Seipel plaćen u dvije rate, s drugom u prvoj polovici 2019. godine, s računa u privatnoj ruskoj Sovcombank. Čini se da su plaćanja išla zaobilaznim putovima preko offshore struktura u vlasništvu Mordašova i njegovih suradnika, a kojima su upravljali korporativni pružatelji usluga na Cipru.

Rukom pisana bilješka u ugovoru o sponzorstvu iz 2018. glasi: “Sličan ugovor potpisao Cavern 08/2013: Putinova biografija”. Cavern je vjerojatno tvrtka registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima pod nazivom Cavern Ventures Limited, koja je, čini se, povezana sa Severstalom.

U opširnom odgovoru The Guardianu, Seipel je priznao da je primio novac od Mordašova. Rekao je kako se “Mordašovljeva potpora odnosi se isključivo na projekte knjiga”, te da “ni u jednom trenutku nije primio novac za filmove i televizijske intervjue od trećih strana”.

Osudio je, kako je rekao, pokušaje da ga se predstavi kao “posebnu vrstu novinarskog tajnog agenta” s prokremaljskim i antiameričkim stavom. Rekao je da je tijekom duge karijere uvijek “opisivao svijet onakvim kakav jest, a ne onakvim kakav bi trebao biti”. Oni koji su mu dodijelili glavne njemačke medijske nagrade, rekao je Seipel, nikada nisu pronašli nikakve dokaze sumnje u pristranost u njegovom radu.

Seipel je rekao da su njegove knjige rezultat osam godina opsežnog putovanja i istraživanja te da su “dovele do živih rasprava i ideoloških bitaka”. Rekao je da “ni u jednom” od njih nisu pronađene činjenične pogreške.

Nakon objavljivanja knjige su pozdravili neki kritičari koji su hvalili Seipela zbog njegova svježeg pristupa Putinu. Ali su ih drugi ismijavali. Frankfurter Allgemeine Zeitung nazvao ga je “Putinovim prijateljem”, nakon pozitivnog odjeka predstavljanja njegove knjige iz 2016. “Putin: Pogled iznutra na moć” na ruskom jeziku u Moskvi, na kojoj je bio i sam Putin; dok je Süddeutsche Zeitung napisao da je Seipel zapravo “sam sebe učinio Putinovim pravnim zastupnikom isključivanjem činjenica”.

Pratio Putina diljem Rusije 

Za Seipelov dokumentarac “Ich Putin – Ein Porträt” (Ja Putin – portret), dobio je ekskluzivan pristup predsjedniku, prateći ga diljem Rusije. Prikazuje Putina kako lovi jelene u Sibiru i vozi se Moskvom u limuzini u pratnji Seipela, kao i kako mu pas nakon kupanja liže uši pored bazena, te igra u hokejaškoj utakmici.

Dokumentarac je pogledalo 1,85 milijuna ljudi kada je prvi put emitiran 2012. godine, što je tržišni udio od 10,9%, a nakon toga je repriziran 51 put, prema televizijskoj kući NDR.

Seipel je prvi došao do televizijskog intervja s NSA zviždačem Edwardom Snowdenom nakon njegova dolaska u Moskvu 2014. godine i potom se suočio s optužbama da je previše proruski nastrojen. U njemačkoj radijskoj emisiji 2021. zanijekao je primanje novca iz Rusije u zamjenu za povoljno izvještavanje. Na pitanje voditelja je li primio uplate, odgovorio je: “Zar još niste shvatili? Ne!”

NDR je objavio da nema saznanja o sponzorskom ugovoru i da je optužbe shvatio “vrlo ozbiljno”. Blokirao je pristup njegovim filmovima: “Gospodin Seipel je trebao obavijestiti NDR o mogućem sukobu interesa, kao što je plaćanje.”