Uvodi se novi model obiteljskih mirovina, no nisu svi zadovoljni: “Bit će joj bolje kada mene ne bude”

0
Foto: Snimka zaslona

Od prvog siječnja 2023. Vlada planira uvesti novi model obiteljskih mirovina za koji je osigurala oko milijardu kuna. Mjesečna primanja mogla bi porasti za 214.000 umirovljenika. Uz vlastitu, udovice i udovci moći će dobiti i dodatak do 50 posto mirovine preminulog supružnika.

U slučaju smrti bračnog druga, od 2023. mijenjaju se postojeća pravila. “Danas kad umre bračni drug utvrđuje se koja je mirovina za vas povoljnija, vaša osobno koju ste ostvarili od rada ili 70 posto obiteljske mirovine. Onda birate i dobijete samo jedno. Sad ćete biti u mogućnosti da uz vašu osobno, ukoliko je to za vas povoljnije, ostvarite i određeni postotak mirovine bračnog druga”, kaže Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav.

Što se dosad čekalo, pitaju se umirovljenici.

“Tako je u Njemačkoj, kad partner umre oko 60 posto se dobiva od njegove penzije, to je sasvim normalno. Jer ako su imali stan, treba platiti režije, ako nema tu pomoć to nije moguće”, kaže Ana Glaser.

“Naravno da je trebalo. Kad su mirovine nedostatne. A i sad bar da bude, a ne da se čeka još 10 do 15 godina”, kaže Irena iz Rijeke. “Eto kad mene ne bude bit će za nju bolje, dobit će do 50 posto, opet će joj biti lakše. Bit će joj lakše tada nego sada sa mnom, ne dobije ni pola, potrošim ja”, kaže Šimo iz Slavonskog Broda.

50 posto mirovine preminulog supružnika moći će se dobiti ako je ostvario pravo na mirovinu, ali je nastavio raditi do smrti. Ili ako mirovinu nije koristio duže od tri godine. Za sindikat umirovljenika to je neprihvatljivo, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

“Većina umirovljenika živi duže od godinu, dvije tri, otkad primaju mirovinu, žive do 10, 15 godina i toliko primaju mirovinu svi oni bi ovom modelu dobili 10 posto kad im premine partner”, kaže Igor Knežević glavni tajnik Sindikata umirovljenika.

Sindikat zagovara austrijski model, koji je, kažu, socijalan. Prema njemu se obiteljske mirovine dobivaju po sistemu zbroja mirovina preživjelog i preminulog partnera u odnosu na prosječnu penziju. No u ministarstvu kažu da će na ovaj način 214.000 ljudi dobiti veću sigurnost.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here