Uz pomoć ovih trikova riješite se znojnih stopala

Foto: Morguefile

Znojenje stopala, osobito ljeti, kad se nosi otvorenija obuća, za mnoge je vrlo neugodan problem, no uz pomoć nekoliko korisnih trikova možete ga se jednom zauvijek riješiti.

Premda je znojenje normalna funkcija koju ne bismo trebali u potpunosti spriječiti jer se tijelo tako rješava štetnih tvari iz organizma, prekomjerno znojenje stopala za mnoge je veliki problem i izvor frustracija, osobito ljeti.

Dakako, redovita higijena stopala spriječit će širenje neugodnog mirisa, ali stručnjaci upozoravaju kako je zapravo gotovo nemoguće riješiti se mirisa stopala jer taj dio tijela ima više žlijezda lojnica nego drugi dijelovi, piše tportal.

Stopala daju veliku količinu znoja: noga svakodnevno proizvede čak oko 25 decilitara znoja! Ipak kod većine taj znoj brzo ispari, no kod nekih se zadržava u žlijezdama, što može pogodovati razvoju bakterija, ali i neugodnih mirisa. Osim higijene stopala, bitno je redovito uklanjati tvrdu kožu jer je ona idealna za razvoj mikroba, upozoravaju stručnjaci.

Ipak, postoji rješenje! Uz pomoć nekoliko učinkovitih savjeta ublažit ćete ovaj neugodan problem koji muči mnoge.

Prije svega, uvijek birajte obuću od prirodnih materijala koja diše kako bi se vaša stopala lakše riješila znoja, a time i neugodnih mirisa.

Iako su tenisice ili espadrile veliki hit, ljeti kad god imate mogućnosti nosite otvorenu obuću, a ako morate nositi stopalice, neka budu od prirodnih materijala poput pamuka. I naravno, mijenjate ih čim vam se stopala oznoje.

Dobar je savjet izbjegavati nošenje iste obuće nekoliko dana zaredom kako bi se uspjela osušiti jer suprotno pogoduje razmnožavanju bakterija. Ako vam se stopala prekomjerno znoje i osjećate neugodan miris tijekom dana, posegnite za brzopoteznim rješenjem: vlažnim maramicama kojima možete obrisati stopala.

Na tržištu postoji velik broj dezodoransa koji sprječavaju znojenje stopala, a možete nanijeti i baby puder koji upija znoj.

Namakanje stopala u slanoj ili kupki od jabučnog octa također će pomoći ukloniti neugodan miris.

Kako biste spriječili znojenje, isprobajte učinkovitu kupku za stopala od jakog crnog čaja. Ostavite ga neka se ohladi te ih namačite pola sata: tanin iz čaja eliminirat će bakterije i zatvoriti pore na stopalima.