UZDBV TRAŽI OD MINISTRA FUCHSA SUSPENZIJU I STEGOVNI POSTUPAK PROTIV DEJANA JOVIĆA

0
foto: Tvitter

Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara traži od ministra Radovana Fuchsa suspenziju Dejana Jovića, dopis prenosimo u cijelosti:
UZDBV: 006-09/2022
Zagreb, 27. rujna 2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38
10000Zagreb
n.r. g. Radovan Fuchs, ministar

Predmet: Zahtjev za suspenzijom i pokretanjem stegovnog postupka protiv
Dejana Jovića djelatnika na Fakultetu političkih znanosti – traži se


Poštovani ministre Fuchs,

članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgroženi su jučerašnjim medijskim istupom djelatnika Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejana Jovića u kojem je prekršio Deklaraciju o Domovinskom ratu i to u nekoliko segmenata te zahtijevamo trenutnu suspenziju i pokretanja stegovnog postupka protiv Dejana Jovića.

U članku objavljenom na poveznici ‘STVOREN JE MIT, SRBI SE OZNAČAVAJU KAO AGRESORI!’ Profesor Jović sa zagrebačkog fakulteta: ‘Jedan od razloga smanjenja broja je i slavljenje Domovinskog rata’ – Dnevno.hr

na sramotan, mrzilački i iznad svega za nas hrvatske branitelje koji smo branili našu domovinu Hrvatsku od srpsko-četničkog agresora te preživjeli kalvarije srpskih koncentracijskih logora uvredljiv način, Dejan Jović dovodi u vezu slavljene pobjeda u Domovinskom ratu i smanjeni broj pripadnika srpske nacionalne manjine po popisu iz 2021. godine u Hrvatskoj. Jednako tako Dejan Jović negira činjenicu da Srbi jesu agresori na Hrvatsku što je nedopustivo, a osobito jer se radi o osobi koja je odgovorna za obrazovanje na hrvatskom fakultetu. U nastavku Deklaracija o Domovinskom ratu.

NN 102/2000 (17.10.2000.), Deklaracija o Domovinskom ratu
ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA

Ističući da su pobjedom u Domovinskom ratu (1991.–1995.) hrvatski narod i građani potvrdili svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne suverene i demokratske države,
smatrajući da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske,
polazeći od potrebe da Republika Hrvatska upravo na zna¬čaju i temeljnim vrijednostima Domovinskog rata osigura svoj miran i nesmetan sveukupni demokratski razvitak,
potvrđujući da je na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj,

izražavajući volju Zastupničkog doma Hrvatskoga državnog sabora, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, da nakon što je Republika Hrvatska postala samostalna i suverena država nije spremna stupati ni u kakve jugoslavenske ili balkanske državne saveze,
radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva, što može imati dalekosežne posljedice, Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora donosi

DEKLARACIJU
O DOMOVINSKOM RATU

1. Stvaranjem Republike Hrvatske, kao samostalne i suverene države u međunarodno priznatim granicama, ostvarene su stoljene težnje hrvatskoga naroda i građana Republike Hrvatske za svojom državom na temelju zajedništva hrvatskog naroda u Domovini i svijetu s plebiscitarno izraženom voljom u Ustavu iz 1990. godine da temeljne vrednote ustavno-pravnog poretka budu sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštovanje prava čovjeka.

2. Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

3. Uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslobodilačkim vojnoredarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, stvorila je sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.

4. Temeljna vrijednost Domovinskog rata jest uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira¬nje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.

5. U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, Republika Hrvatska će u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

6. Radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosuđe je dužno procesuirati sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku i u oružanoj pobuni te tijekom Domovinskog rata, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje.

7. Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Klasa: 021-16/00-04/06
Zagreb, 13. listopada 2000.

Stoga zahtijevamo trenutnu suspenziju i pokretanja stegovnog postupka protiv Dejana Jovića zbog gore navedenih razloga. Podsjećamo kako Deklaracija o Domovinskom ratu obvezuje svakog hrvatskog državljanina.

S poštovanjem,
Zorica Gregurić, predsjednica UZDBV