Vaša ruka je prava mjera koliko čega pojesti – proteina, voća…

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Preporuka muškarcima je da njihov obrok ne bude veći od veličine dva dlana, dok je ženama dovoljno upola manje. Naravno, kao mjeru uzimate vlastiti dlan i to je najbolja mjera.

Dlanovi i prsti će vam poslužiti i za određivanje količine po vrstama hrane koju jedete – da biste održavali prehranu zdravom, a višak kilograma držali podalje od sebe.

Proteini – jedan dlan
Veličina vašeg dlana je prava mjera za određivanje koliko proteina ćete pojesti. Iako su namirnice sa visokom količinom proteina zdrave, poput pilećih prsa, ribe, jaja – ne treba pretjerivati, pišu 24sata.

Ugljikohidrati – veličina šake
Broj kalorija koje se nalaze u kruhu, žitaricama, riži, krumpiru, kvinoji itd… treba biti ograničena na veličinu šake. Na ovaj način čete tijelu osigurati dovoljno energije, a nećete se debljati.

Kada se radi o tjestenini, muškarcima je dovoljna količina dvije šake, a ženama jedne.

Sir – dva prsta
Sir je vrlo ukusan zato je lako pretjerati s njime, a to nije zdravo. Dakle, komad sira veličine dva prsta sasvim je dovoljan za malo užitka, a da pritom ne ugrožavate zdravlje i vitku liniju.

Masnoće – vrh prsta
Našem tijelu u danu ne treba puno masnoća pa je količina veličine vrha prsta sasvim dovoljna, prihvatljiva i maksimalna dnevna količina.

Voće i povrće – pune ruke
Količina voća i povrća mjeri se tako da dlanove okrenete prema gore pa spojite ruke. Dvije takve porcije, kolike bi stale u ruke, dovoljne su za muškarce, a jedna za žene. Kada se radi o smoothiejima i sokovima, preporuka je 150 ml dnevno.

Slatke namirnice – palac
Slatke delicije poput bombona, čokolade, džema i sličnog ne treba konzumirati više od količine palca. Naime, tu se radi o namirnicama koje vašem tijelu uopće ne trebaju, no svatko ih voli pojesti iz čistog užitka i zato treba pripaziti sa količinom.

Desert – zatvorena šaka
Postoji mjera i za ostale deserte poput sladoleda, kolača, keksa itd. Količina ne bi smjela biti veća od veličine vaše zatvorene šake, prenosi BrightSide.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img