VEDRANA RUDAN: Unuk mi je rekao ‘Nona, ti si divljakinja’

0
Foto: screenshot

Malo tko u svijetu trenutno ne prati Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, a u Hrvatskoj je, osim ne baš najboljeg jučerašnjeg rezultata reprezentacije, glavni problem treba li nastava “patiti” zbog utakmica.

Svoje mišljenje na tu temu, ali i o nogometu općenito, iznijela je književnica Vedrana Rudan. U najnovijoj objavi na svome blogu, poslala je poruku kakvu rijetko imamo priliku čuti na ovim prostorima kada se govori o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

U formi dijaloga s unukom Krešom, Vedrana je u svom stilu, bez imalo ustručavanja, rekla mnogo toga o hrvatskom narodu, prvenstvu, nogometašima, Kataru i medijima kojima popraćuju tamošnja zbivanja.

Naime, Vedranin unuk prišao je baki s pričom kako je pobjegao s nastave jer su svi u školi išli gledati utakmicu protiv reprezentacije Maroka. Vedrana je time ostala šokirana, pa mu je rekla:

“Jesam li ti sto puta rekla da su nogometaši retardirani, krivonogi, muškoljupci, milijarderi koje ovaj glupi narod gleda jer živimo u poremećenom svijetu? Hrvati i Hrvatice trideset godina u ovom s*anju od zemlje gladuju i kopaju po kontejnerima, a onda kad igraju naši svršavaju kad pobijede ili umiru od tuge kad izgube.”

Nastavila je s “prijetnjama” unuku da će ga se odreći nastavi li gledati nogomet, pogotovo ovo prvenstvo u Kataru. Požalila se i kako joj stalno “izlijeću fotografije žena katarskih šefova”.

“Nona, ti si divljakinja“, kazao joj je unuk, nezadovoljan što ga prekida dok joj on pokušava objasniti kako su svi morali gledati utakmicu u vrijeme nastave.

To što je unuk ostao u školi uopće ju nije oraspoložilo: “Ni to nije lijepo. Tvoj je otac bježao s nastave i uvaljivao glavu u vrećicu s ljepilom, pušio je i pio iza škole za vrijeme nastave, ali nikad, nikad, nije pobjegao iz škole da bi gledao one majmune.

”U nevjerici je Vedrana unuku ponavljala da laže, a kada ju je unuk uvjerio da se to zbilja odvijalo u prostorima škole, popila je tri Apaurina. Ono što joj je unuk htio reći jest da će zbog nje dobiti ukor.

“Kad je profesorica uključila televizor ja sam rekao: ‘Je*e se meni za utakmicu i te krivonoge pedere milijardere. Hrvati su glupi narod. I još sam rekao profesorici iz njemačkog:

‘Vi ste glupača kad za vrijeme radnog vremena puštate utakmicu.’ I još sam joj rekao: ‘Pi*ka ti materina glupa!”

“Ne plači, Krešo. Za svaki ukor, za svako tjeranje iz učionice nona će ti dati petsto kuna”, kazala je zadovoljna nona.