Foto: ScreenshotHRT

Iako je prije par dana objavljeno tko je donor organa koji su spasili čak četiri života, šef KBC-a Zagreb kaže kako to nije korektno ni pošteno te da je to veliki udar na hrvatski donorski program koji je najbolji na svijetu. ‘I mi ćemo kao bolnica vjerojatno zbog toga dobiti odgovarajuće ukore i od Eurotransplanta i od našeg Ministarstva zdravstva’, poručio je Ćorušić u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

Veliki uspjeh KBC-a Zagreb

A kako je objavljeno u Dnevniku, uz pomoć austrijskih kolega, prvi put u Hrvatskoj transplantirana su oba plućna krila i posljednje informacije govore kako se pacijent dobro oporavlja.

Kada je stigao poziv o donoru u petak poslijepodne, počela je utrka s vremenom. Torakalni kirurg Dorian Hiršl eksplantirao je oba plućna krila. ‘Pluća su bila odlična po svim parametrima, i plinskim analizama i veličinom’, rekao je Hiršl.

U isto vrijeme 40-ak stručnjaka, predvođenih austrijskim kolegama, u KBC-u Zagreb pripremalo je pacijenta za transplantaciju. Prim. dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. med./torakalna anesteziologinja u KBC-u Zagreb objasnila je da je svaki korak u anesteziji bio mali uspjeh. ‘Što je dalje išlo, to je bilo jasno da mi to radimo, da mi to uspijevamo, da nam to zaista ide, da znamo’, rekla je.

Operacija je trajala cijelu noć

Prvi put izveli su bilateralnu transplantaciju pluća. Operacija je trajala cijelu noć.

‘Unutar 8 sati su oba dva plućna krila implantirana. S obzirom na to da se prvo implantira desna strana, za to je krilo čak vrijeme ishemije, odnosno u implantaciji je bilo nešto kraće. A onda druga strana, lijeva strana, ona je možda sat vremena kasnije, ali unutar svih parametara smo se uspjeli držati’, kaže Hiršl.

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, rekao je da KBC već dugo transplantacijski program pluća kombinira s AKH-om u Beču. Voditelj operacije bio je doktor Konrad Hoetzenecker iz Austrije, a hrvatski liječnici su asistirali. Pluća 50-godišnjeg muškarca bila su uništena brojnim plućnim bolestima, kombinacijom KOPB-a, sarkoidoze i plućne hipertenzije. Pacijent je na respiratoru i zasad se uspješno oporavlja.

Ako tako bude i dalje, pacijent će danas biti skinut s respiratora i očekujemo njegove prve samostalne udahe’, kaže Hiršl.

Bude li sve teklo prema planu, ispred njega su još godine normalnog života, zaključuje HRT.