Foto: Screenshot Saborska Tv

Na sjednici Hrvatskog sabora u četvrtak u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta govorio je Ante Prkačin, general HOS-a.

Na početku svog izlaganja Prkačin se našalio da su muNino Raspudić (Most) i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) pojeli diskusiju, no dodao je da mu drago zbog toga.

Potom se zahvalio kolegama iz Kluba Domovinskog pokreta – Stjepi Bartulici i Miroslavu Škori, koji su mu, kako je rekao, ukazali čast i povjerenje jer mu je, navodi, čast govoriti na ovu temu.

“Prvo sam želio vidjeti imamo li mi strategiju koja bi štitila Hrvate izvan RH”, započeo je Prkačin.

“Nisam to našao ni u predgovoru, a ni u Vašem izlaganju”, obratio se državnom tajniku Zvonku Milasu pa nastavio: “Našao sam nešto na prvoj strani – da budem autentičan – i zbog toga sam postavio ono zastupničko pitanje”.

Podsjetimo, Prkačin je državnom tajniku rekao: “Tvrdite da su se održala tri uspješna sastanka i to međunacionalna, odnosno međuvladina, mješovita i spominjete nama tri susjedne države. Replika je, zapravo, više pitanje. Jesu li održavani bilateralni sastanci, jedan s Makedonijom, jedan sa Srbijom i jedan s Mađarskom ili se održao jedan zajednički sastanak?”.

“Kažete – uspješno odrađene tri sjednice međuvladinih, mješovitih odbora za zaštitu nacionalnih manjina sa srpskom, makedonskom i mađarskom delegacijom”, nastavlja general svoje izlaganje.

Zato je, kako je rekao, upitao je li to održano posebno. “Jako me nervira činjenica da uz dvije pristojne, nama prijateljske države – mislim na Sjevernu Makedoniju i Mađarsku – treća je jedna potupno iracionalna, nama neprijateljska Srbija. I onda me malo zasmeta ova priča, odnosno u tekstu izvješća ‘uspješno održane sjednice'”, govori saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

“Kada bih bio cinik, upitao bih što to znači uspješne. Jesu li one bile u rasporedu dnevnog reda, kako Bog zapovijeda ili je nakon tih sjednica polučen neki uspjeh? Pa vidimo li što se događa u Srbiji? Dakle, uspješno se nad Hrvatima provodi etničko čišćenje uvođenjem nepostojećeg bunjevačkog jezika”, nastavlja.

“Također, ide se s potpunim poništenjem hrvatskog entiteta. To nije slučajno!”, rekao je.

Prkačin je potom dodao da je to projekt pa svoju tvrdnju dodatno pojasnio. “Taj projekt započeo je prije tri godine kada je u UN-u bila ona njihova čuvena izložba pa je nakon toga krenuo film pa posjeta Jasenovcu. Razumijem da se u Jasenovac uđe u osmom mjesecu – kada je taj logor proradio, da se uđe u četvrtom mjesecu, ali što su tamo raditi imali novoizabrani patrijarh Porfirije i pakračko-slavonski episkop Jovan. Došli su oni, pazite, posjetiti manastir u Jasenovcu. Proučavao sam te manastire, je li itko od vas čuo za manastir u Jasenovcu?”, govori.

Do 2000. godine, ističe, to je bila mala crkvica koja je iz političkih razloga pretvorena u manastir. “Ne znam znate li da Srpska pravoslavna crkva naveliko kupuje zemlju po Jasenovcu. To sve ima jasne političke poruke, to sve ima jasne političke ciljeve. Ovo demoniziranje i deuhmaniziranje Hrvata je s ciljem da jedan običan Srbin poludi na nas Hrvate. Zločinstva – tu su Srbi svjetski prvaci – koja su činili u Balkanskom ratu, u Drugom svjetskom ratu. Sve ono što su činili, o tome je pisao Dimitrije Tucović, a oni to pripisuju nama”, govori pa nastavlja:

“Pa normalno da kada to čuje polupismeni Srbin, on podivlja i onda to trpi naša nesretna manjina, a ne zna se ljudima objasniti. Hrvati u Srbiji i to na povijesnoj hrvatskoj zemlji. Kada dođe sat povijesti, vidjet ćemo kada je Vojvodina postala njihova. Kada je Beograd postao njihov. U povijesnoj Hrvatskoj, Hrvati nisu krivim okom pogledali Srbe dok su oni nad nama vršili silne pokolje – u Domovinskom ratu”.

“Neki dan čitam, 75 žrtava u Baćinu u Domovinskom ratu. A pogledajte koliko je u tom Baćinu ubijeno Hrvata u Domovinskom ratu. Hrvatska politika u svakome trenutku mora znati prenijeti ono što je najvažnije, a to je  – da je srpsko zločinstvo i iracionalizam povijesna kategorija”, rekao je.

Dva su, dodaje, najveća kiksa hrvatske politike. “Jedan je 2002. godine – sporazum sa SPC. Drugo, potpuna politička nepismenost kada se nije znalo što se događa u Crnoj Gori. Tamo parlament ima 81 člana. Znate li tko je presudio? Mi smo u CG imali vlast. Najprijateljskiju državu u okruženju smo imali… Umjesto njih, na vlast je došla ekipa onih koji su granatirali Dubrovnik, koji su razarali Konavle, koji su činili pokolje po istočnoj Hercegovini. Zbog hrvatske nonšalancije i nepismenosti!”, kazao je.

“Da je Hrvatska obavila prave razgovore i kontakte i komunikaciju s Hrvatima – jer hrvatski glas je presudio. Srpska agentura ubacila je svog agenta da razbije hrvatsko biračko tijelo. Umjesto što smo izbore prije toga imali člana, mi ga sada nemamo i zbog toga je stanje u Crnoj Gori takvo kakvo jest”, govori general.

Zaista moramo, ističe, ući u povijest srpsko-crnogorskih odnosa. “Pa tu pola ljudi misle da je Crna Gora srbijanska stvar. Hrvati se sa Srbima tuku 80-ak godina, a Crnogorci 800 godina. Prva bitka bila je 1040. godine”, rekao je.

https://www.youtube.com/watch?v=Ke972Twtcrg