(VIDEO) Putinov kum traži od Zelenskog i Putina da ga razmijene za branitelje i stanovnike Mariupola

  0
  231
  Foto: Ukrainska pravda

  Viktor Medvedčuk, narodni zastupnik u ukrainskom parlamentu kojeg je privela ukrainska Služba sigurnosti, obratio se predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i svome kumu, ruskom predsjedniku Volodimiru Putinu, s prijedlogom da ga razmijene za branitelje i stanovnike Mariupolja.


  U videu koji je objavljen on kaže: “Ja, Medvedčuk Viktor Vladimirovič, želim se obratiti predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i predsjedniku Ukraine Volodimiru Zelenskom sa zahtjevom da me razmijene za branitelje Mariupola i stanovnika koji su danas tamo i ne mogu izaći kroz humanitarne koridore”.

  Podsjećamo da je ruska agresija izazvala jednu od najvećih humanitarnih katastrofa u Mariupolu. Rusi bombardiraju civile, blokiraju isporuku humanitarne pomoći gradu, nasilno deportiraju Ukraince u Rusiju i namjerno uništavaju grad.

  Istodobno, prema različitim procjenama, u blokiranom Mariupolu ostalo je oko 120.000 civila, a grad i dalje brane ukrainske obrambene snage, uključujući borce pukovnije Azov, 36. brigade marinaca i graničare.

  Rusija preko svojih propagandista i Medvedčukove supruge, Putinove kume Oksane Marchenko , koja se nalazi u Moskvi zagovara Medvedčukovu razmjenu za britanske građane zarobljene od strane ruskih okupatora.

  Ranije smo objavili da su ukrajinske službe uhitile Medvedčuka 12. travnja. Kasnije je šef Službe sigurnosti Ukrajine Ivan Bakanov ispričao detalje specijalne operacije privođenja odbjeglog zastupnika. Rekao je da ga je ruski FSB pokušao prvo odvesti u Pridnjestrovlje, a kasnije u Moskvu. Služba sigurnosti Ukrajine privela je Medvedčuka na izlasku iz regije Kijev.

  Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je da Rusija  zamijeni Medvedčuka  za ukrajinske državljane koje je zarobila ruska vojska, a da ukrajinske agencije za provođenje zakona razmotre takvu mogućnost.

  Medvedchuk je osumnjičen za izdaju i pokušaj  pljačke nacionalnih resursa  (nafta i plin) na okupiranom Krimu i pomaganje terorističkoj organizaciji kroz  planove kupnje ugljena u ORDLO-u ( pobunjenim ukrainskim oblastima Donjeck i Lugansk),

  Anita M.