Foto: Screenshot YouTube

Hrvatski sindikat telekomunikacija poziva sve nezadovoljne radnike A1 Hrvatska na prosvjed pod nazivom „Radimo, a živimo na rubu siromaštva!“ koji će se održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada 2023. godine u 11.00 sati ispred prodajnog mjesta A1 u Gajevoj ulici, u Zagrebu. 

A1 Hrvatska jedna je od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj. U takvoj kompaniji rade radnici koji imaju plaću 590 eura, a oko 70% radnika radi za plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske. 

Financijski rezultati kompanije su odlični, cijene usluga građanima su povećane za 8,5 %, ali unatoč tome Uprava ne pristaje pregovarati o povećanju plaća radnicima. Profit stranih dioničara stalno raste, a standard radnika drastično pada, stoji u priopćenju Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

Najvažniji zahtjevi Hrvatskog sindikata telekomunikacija za Kolektivni ugovor su slijedeći: 

  • Usklađenje plaća s rastom troškova života 
  • Povećanje minimalne plaće u svim platnim razredima
  • Sva druga prava moraju biti zagarantirana kolektivnim ugovorom, u suprotnom su samo obećanja koja Uprava u bilo kojem trenutku može promijeniti zbog „promijenjenih okolnosti“.

Podršku za svoje zahtjeve dobili smo i od kolega iz A1 Austrija. Oni imaju kolektivni ugovor, njihove plaće se usklađuju s troškovima života, pa su svim radnicima u prva tri kvartala 2023. godine isplaćeni fiksni inflatorni dodaci, što za prosječnu plaću iznosi 9,2% neto plaće, a radnicima s nižim primanjima 13,8% neto plaće. Od 1.listopada 2023. godine plaće se dodatno svim radnicima povećavaju za 7,3%. Naknada za dežurstvo povećana je za 10% radnim danom, a 16% vikendom i blagdanom. Jubilarne nagrade se i dalje nastavljaju isplaćivati. Ako može A1 Austrija zašto ne može i A1 Hrvatska? Jesmo li mi radnici drugog reda?

Samo na najavu našeg prosvjeda Uprava je objavila popis obećanja za 2023. i 2024. godinu. Čak su prihvaćeni neki od zahtjeva Sindikata, npr. isplata fiksnih dodataka i prijevoz svih 12 mjeseci, međutim o usklađenju plaća s troškovima života nema govora. Uprava uporno odbija povećati mizerne minimalne plaće. Mi nemamo nikakvu garanciju njihovih lijepih obećanja sve dok ona ne budu zagarantirana Kolektivnim ugovorom. 

Upravo zato, odazovite se u što većem broju na prosvjed 7. listopada i pokažimo Upravi da smo se spremni boriti za svoje plaće i da se ne bojimo podignuti glas!

Zar se moramo seliti u Austriju da bismo imali pristojnu plaću kojom možemo osigurati dostojanstven život sebi i svojoj obitelji?