25,10,21
HomeKultura(VIDEO) U Osijeku predstavljena knjiga "JASENOVAC I POSLIJERATNI JASENOVAČKI LOGORI." Demontirana ...

(VIDEO) U Osijeku predstavljena knjiga “JASENOVAC I POSLIJERATNI JASENOVAČKI LOGORI.” Demontirana velikosrpska propaganda!

U organizaciji Udruge ratnih veterana Hrvatske “HRVATSKI DOMOBRAN” – ogranak Osijek i Hrvatske družbe
povjesničara “DR.RUDOLF HORVAT” u četvrtak 16. rujna 2021. godine u prostorijama VIKARIJATA u Osijeku predstavljanje je knjiga:

JASENOVAC I POSLIJERATNI JASENOVAČKI LOGORI” – Geostrateška točka velikosrpske politike propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu

Knjigu su predstavili i o njoj govorili autori knjige BLANKA MATKOVIĆ I STIPO PILIĆ.

U solidno popunjenoj dvorani autori su osječkoj publici predstavili neke dosad nepoznate dokumente i činjenice uglavnom iz poslijeratnih vremena nastalih tijekom komunističkih vlasti što im daje dodatnu vrijednost

Iz recenzija istaknutih povjesničara dr.sc. Zlatka Begonje i mr.sc. Ivana Kozlice:

“…valja naznačiti kako knjiga Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori: Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu, pruža značajni pozitivni pomak, zapravo je na ovaj način svojevrsni novitet u istraživanju zadane problematike.
Svojim minucioznim pristupom, autori Stipo Pilić i Blanka Matković, otvorili su brojna pitanja i ponudili jednako tako iznimno vrijedne odgovore, ali time i osvijetlili, zapravo ukazali na goleme mogućnosti i potrebe daljnjih istraživanja ove teme koja do danas u Republici Hrvatskoj stvara značajna društvena raslojavanja. Obrađivanje Jasenovca u ratnom razdoblju, kao napose i poslijeratnih jasenovačkih logora i događaji koji su uslijedili, zahtjevan je poduhvat koji od autora traži ustrajnost, objektivnost i odbacivanje ideoloških komponenti kao pratećeg negativnog elementa u ispunjavanju mozaika slike stvarnosti prošle zbilje. Cijela knjiga, svojim sadržajem i širinom obuhvata pruža mogućnost kvalitetnoga uvida u omeđena povijesna događanja, i samim time autore svrstava u red vrijednih aktera u povjesničarskom smislu koji takvim svojim biljegom ostaju neizostavnim dionicima ovakvoga tipa istraživačkoga zadatka. Na koncu je potrebno naglasiti kako ovaj autorski poduhvat zaslužuje pozornost znanstvene i šire javnosti koju zanima navedeni dio hrvatske prošlosti.”

Doc. dr. sc. Zlatko Begonja

“Hrvatska suvremena povijest nesustavno je istražena i obrađena, a u mnogočemu ispolitizirana, posebice razdoblje Drugoga svjetskog rata i poraća. Jasenovac je središnja točka kontroverzi koje su obilježile poratno razdoblje, posebno vrijeme poslije osamostaljenja Republike Hrvatske. Srpska historiografija ne odustaje od preuveličanih brojki jasenovačkih žrtava koje se kreću i do milijuna ubijenih samo Srba.
Hrvatska historiografija pak ne pronalazi prave načine znanstvenoga suprotstavljanja toj mitomaniji. Što više, ne otvara se prostor ne samo pobijanja srpskih laži nego se sve čini kako bi se zaustavila nastojanja za istraživanje Jasenovca kao poslijeratnoga logora. (…) Knjiga Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori novi je vrijedan doprinos do sada objavljenim radovima, posebno kod razmatranja ‘mita Jasenovac’ i njegove uloge kao motiva za velikosrpsku agresiju na Hrvatsku te poslijeratnoga jasenovačkoga logora u organizaciji komunističkoga režima. Može se kazati da je ovaj rad jedinstven po mnogočemu i da mu je teško pronaći usporednog predhodnika.”

Mr. sc. Ivan Kozlica

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Premium sadržaj

Nedavni komentari