Viktor Orban se oglasio o šalu na kojem je karta Velike Mađarske. ne odustaje

0
Foto: Instagram

Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je žestoku raspravu u Hrvatskoj nakon što je u nedjelju nosio šal s kartom Velike Mađarske.

“Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Živjeli svi mađarski timovi mađarske reprezentacije, gdje god da žive!” naveo je Orban u objavi na Facebooku u utorak.

Inače, zbog njegovog su poteza negodovali i u Ukrajini. U ratom zahvaćenoj zemlji pozvat će mađarskog veleposlanika na razgovor u znak prosvjeda.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike”, istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova još se nije oglasilo o ovom potezu mađarskog premijera.

Što kažu hrvatski zastupnici?

Saborska oporba ocijenila je u utorak da šetanje mađarskog premijera Viktora Orbana sa šalom na kojem je karta “Velike Mađarske” nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali i zaključili da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe te mu ne treba pridavati previše pažnje.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da je već dulje vrijeme iz ponašanja Viktora Orbana jasno da na Hrvatsku gleda kao na zemlju koja treba biti podređena njemu, Mađarskoj, njegovim ekonomskim i energetskim interesima, te da je na nama da odlučimo kako ćemo se prema tome postaviti i do kada ćemo to tolerirati.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj i da Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom.

Nikola Grmoja (Most) drži da puno opasnije od šala sa slikom velike Mađarske je činjenica da Mađarska definitivno ima gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko INA-e, preko ulaganja u Slavoniju.

U ponedjeljak je posljednju Orbanovu provokaciju komentirala i Katarina Peović (RF).

“Orban na utakmicu došao s kartom Velike Mađarske, Milanović će se na to nasmijati, a nijedan suverenist, bujanac i HDZ-ovac neće reagirati što i ne čudi nakon što su MOL-u osigurali preuzimanje INA-e. Domoljublje je samo paravan za ostvarivanje vlastitih materijalnih interesa!”, poručila je Peović.

Na Orbanov šal se kratko osvrnuo i predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima… Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku, apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.