Vlada u ponedjeljak odmrzava cijene goriva, od utorka nove cijene

0
Foto: Dugopolje.org

Iako se sjednica vlade obično održava četvrtkom, ovog tjedna sjednica će biti u ponedjeljak i to sa samo dvije točke.

Prva je izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, a druga Prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada sutra ukida zamrzavanje cijena

Razlog zašto se sjednica održava ponedjeljkom jesu upravo cijene goriva. Naime, vlada će donijeti odluku o odmrzavanju cijena goriva te će od utorka na benzinskim pumpama biti nove cijene goriva, piše Index

To je i najavio neki dan ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koju smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene više neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake”, istaknuo je prošlog tjedna.

Naglasio je i kako u proteklih mjesec i pol, koliko je uredba na snazi, ona nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva distributera, već je propisivala gornju cijenu i to treba imati na umu.

Cijene goriva zamrznute od 14. listopada

Podsjetimo, vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati  Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11.10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Nadalje, 11. studenoga vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here