Vojni analitičar: SAD će udariti punom snagom na države koje pokušaju spriječiti ulazak Finske

  0
  Foto: Screenshot HRT
  Vojni analitičar Robert Barić analizirao je stanje na bojištu u Ukrajini.

  Na početku se osvrnuo na moguće implikacije ulaska Finske i Švedske u NATO savez, poručivši da je to jako velika prednost u pogledu samog djelovanja Zapada prema Rusiji.

  “Čak i da zapne proces ratifikacije, postoji još jedno rješenje, a to su bilateralna jamstva SAD-a i ključnih članica NATO-a dok se to ne riješi. To vidim kao mogućnost da se spriječi neka velika pauza za primanje Finske, što Erdogan i Zoran Milanović žele pokušati, a onda će Washington udariti punom snagom na te dvije države. Onda ćemo vidjeti što je to američki pritisak, kao što su vidjeli Slovenci 2008. godine kada su pokušali nas spriječiti”, rekao je Barić za N1.

  ‘Zna se tko vodi, a tko slijedi’

  Istaknuo je da primanje Švedske i Finske ima puno šire geopolitičko značenje od samog sukoba s Rusijom.

  “To je dokaz da NATO ostaje ključna sigurnosna organizacija u Europi”, kazao je dodajući da se unutar samog saveza neće mijenjati omjer snaga primanjem Švedske i Finske.

  “U NATO-u se zna tko vodi, a tko slijedi. To je skupljanje oko najjače članice, a najjača članica daje konačno vrlo odlučan smjer. To je ta nova strategija američke administracije – ne ide se na rušenje Vladimira Putina, to je preopasno. Ide se na toliko dizanje političke i ekonomske cijene sukoba u Ukrajini, da Rusija neće biti u mogućnosti održavati taj sukob niti više učiniti nešto takvo”, rekao je Barić.

  Anita M