Foto: HRT

Sljedećih se dana, posebice od subote do utorka, pripremimo na svojevrsno ljeto u listopadu – ne samo zbog sunca i vedrine, na Jadranu nakon petka uz većinom tiho ili slab vjetar, nego i zbog iznadprosječno visoke temperature, napose najviše dnevne, koja je prilično rijetko tako visoka – i još toliko dana u nizu sredinom listopada. I to ne samo na Jadranu, nego i na kopnu, gdje će u petak biti malo viša nego u četvrtak, a od subote i znatno. No, na jesen će nas podsjećati sve kraći dani, mjestimična magla i jutarnja svježina – premda i ona početkom novoga tjedna sve manje izražena.

Petak: sunčano i danju toplije, ali ujutro svježe, na kopnu magla, na Jadranu bura

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, možda čak ponegdje kao u četvrtak – i 25, 26 °C! No, jutro će biti svježije nego u četvrtak, u unutrašnosti ponegdje i uz samo oko 8 °C, a na otocima 15 do 18 °C. Bit će sunčano, većinom čak i vedro, najprije uz buru, zatim maestral, uz koje će more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako, pa i malo valovitije na jugu Hrvatske, gdje će nestabilno, uz mogućnost pljuskova i grmljavine, biti ne samo u noći, nego još i rano ujutro. No, tijekom dana sve manje oblaka, pa poslijepodne i pretežno vedro.

Iznadprosječna toplina na kraju ovog tjedna i početko novoga!

Sunca i vedrine bit će i sljedećih dana, u većini kopnene Hrvatske vjerojatno ponajviše u subotu, koja će biti još toplija od petka, a na dodatni porast temperature – uz mjestimice umjeren jugozapadnjak – valja nam se prilagoditi u nedjelju i početkom novoga tjedna. Da nije ljeto podsjećat će nas sve kraći dani, te jutarnja svježina, ponegdje i magla, koja će s vrhova gorja gdjekad djelovati kao more.

A na pravom moru – temperature većinom od 20 do 22 °C – pretežno sunčano i relativno toplo vrijeme barem neki će iskoristiti za kupanje, osobito u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu ugođaj djelomice kvariti oblaci, iz kojih je u nedjelju vjerojatnost mjestimične slabe kiše mala, zatim sve veća. Ponegdje će biti sumaglice, a moguća je i magla, uglavnom na pučini, osobito sjevernog dijela Jadrana. (HRT)