13 C
Split

Vrijeme danas toplije, a za vikend vjetrovitije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ne ljubim zimu i hladnoću, nastavak babljeg ljeta hoću!“, komentirao je Andro Tomović s Drugog programa Hrvatskog radija vremensku prognozu nakon jutarnjeg razgovora s Anom Petrov, službujućom meteoroginjom DHMZ-a. Želja/htijenje će mu se ostvariti još barem tjedan dana, vjerojatno i dulje, budući da je rasap kompjutorskih izračuna budućih stanja atmosfere iznenađujuće mali sve do sredine sljedećega tjedna, što u ovo doba godine i nije baš tako često! Atmosfera će, gotovo neprijeporno, biti prilično stabilna, ali to nužno ne znači i posvuda suho i sunčano vrijeme. Dapače. U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu.

Vjerojatnost zamjetnije kiše u većini Hrvatske povećava se tek u drugom dijelu sljedećega tjedna, a s njim i promjenljivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.

Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno – vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece – barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju “priču” starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s “nenormalnim” vremenom…

Petak: relativno toplo, ujutro magla, na zapadu oblačnije

Još svježije ujutro će biti po kotlinama Like, gdje će također biti mjestimične magle, a danju ipak manje sunčanih sati nego u četvrtak. Još oblačnije bit će u Gorskome kotaru i na sjevernom Jadranu, a osobito je na širem riječkom području moguća slaba kiša ili rosulja. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, uz koje će more biti većinom malo valovito. Sumaglice i magle ujutro može biti ponegdje i na moru.

I u Dalmaciji ujutro mjestimica sumaglica i magla, osobito u njezinoj unutrašnjosti, a danju pretežno sunčano. Vjetar slab ili tiho, a more uglavnom mirno. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 25 °C.

Podjednako visoke vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Vjetar također slab, a more mirno do malo valovito. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u zaobalju.”

Za vikend vjetrovitije, ali i još toplije…

Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji, gdje će samo nedjelja biti oblačnija, a na sjevernom će dijelu Jadrana oblačnije biti tijekom cijeloga vikenda, mjestimice i uz malo kiše. Zapuhat će često umjereno do jako jugo, a njegovim slabljenjem sredinom idućega tjedna ponovno će porasti vjerojatnost magle i na moru.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Dragovoljci u vrijeme korone umiru od tumora, a Ministarstvo branitelja i dalje pere ruke kao Poncije Pilat

Kninski branitelj Tomilsav Čolak nedavno je poslao  priopćenje nakon što je na području Šibensko-kninske županije preminuo još jedan dragovoljac...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img