Foto: Pixabay

“Svibanj hladan – seljak neće biti gladan“, govori nam jedna stara pučka izreka. I zato, ne ljutimo se što su i proteklih sedam dana temperature zraka bile niže od prosjeka. Rast i razvoj poljoprivrednih kultura bio je usporen, jer je i akumulacija topline bila manja od prosjeka za ovo doba godine. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na 5℃, istoku Hrvatske 3℃, Istri i gorju 1℃, a na zapadu i na -1℃.

Tlo je bilo vrlo vlažno pa se plitka obrada tla obavljala vrlo teško ili nikako. Oborine su bile česte. Voćari i vinogradari preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljali su sa strahom da ih oborine vrlo brzo ne isperu s lisne mase tretiranih kultura. No, uvjeti za razvoj biljnih bolesti bili su vrlo povoljni. Ukupno je od utorka do danas ujutro izmjereno na istoku Hrvatske 7 do 14 mm, zapadu 17 do 46 mm, u gorju 13 do 20 mm, Istri 42 do 47 mm, a u Dalmaciji 4 do 17 mm oborine.

Dani koji dolaze konačno će biti topliji od prethodnih. Akumulacija topline bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine. I upravo zato očekujemo intenzivniji rast i razvoj poljoprivrednih kultura, ali i korova.

Bit će nestabilno s mogućnošću pojave lokalnih pljuskova. Oborine ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana očekujemo u nedjelju i ponedjeljak. Dakle, suho vrijeme u petak i subotu treba iskoristiti za obavljanje preventivnih prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika. Zbog čestog ispiranja zaštitnih sredstava s lisne mase, savjetujemo korištenje okvašivača. Ne zaboravimo po potrebi obaviti i takozvanu interventnu gnojidbu kultura. To je gnojidba preko lisne mase. Odabir kemijskih sredstava neka bude po preporukama Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede

Idućih dana očekujemo i vrlo intenzivan rast korova. Korovi se moraju uništavati plitkom obradom tla, ali i korištenjem pravilno odabranih herbicida, piše agroklub.com.