Na udaru influenceri: Objavljena nezaštićena baza podataka gotovo 50 milijuna korisnika Instagrama

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Sigurnosni istraživač Anurag Sen pronašao je nezaštićenu bazu podataka s privatnim podacima oko 50 milijuna korisnika Instagrama – većinom influencera, slavnih osoba i brendova. Baza podataka sadržava informacije poput korisničkih imena na ovoj društvenoj mreži, njihove biografije, profilne fotografije, broja osoba koji ih prate, lokaciju, kao i oznaku verifikacije. Također, što je mnogo opasnije, tu se nalaze i privatne e-adrese s kojih su se korisnici prijavili na Instagram te broj telefona.

Ova baza podataka povezana je s kompanijom Chtrbox, koja plaća influencerima za objavu sponzorskog sadržaja, kao i njihovi izračuni o vrijednosti svakog influencera, odnosno cijene njihovih usluga. Te su cijene bazirane na brojnim faktorima poput broja pratitelja, lajkovima, dijeljenju sadržaja i slično.

Novinari Tech Crunchea kontaktirali su i s nekim osobama s tog popisa te su im dvije osobe potvrdile kako su mail i broj telefona koji se nalaze u toj bazi podataka ispravni, ali nitko od njih nije surađivao s Chtrboxom. Poslali su upit i u Chtrbox vezan za spornu bazu podataka te su ih upitali kako su se dokopali privatnih mailova telefonskih brojeva influencera s Instagrama. Odgovor na taj upit nisu dobili, no ako ništa drugo, brzo su uklonili bazu podataka influencera.

Instagram je prije dvije godine imao problema s propustom putem kojeg su se hakeri mogli dokopati ovakvih privatnih podataka vezanih za mailove i brojeve telefona korisnika Instagrama – uspjeli su se dokopati informacija oko 6 milijuna korisnika koje su prodali za bitcoine. (Zimo)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img