ZA NE POVJEROVATI: Grad Split krenuo u nadzor bespravne gradnje uz rijeku Žrnovnicu. Doznali su tko je gradio!

0
Foto: zrnovnica.hr
Toliko spektakularnom zaj... gradskih vlasti davno nismo svjedočili! Pokušat ćemo sumirati, makar za početak vrlo jednostavno, što se dogodilo: Grad Split je nešto napravio, a onda se ispostavilo da je to nešto napravljeno bez svih potrebnih papira pa je taj 'objekt' dobio nalog za uklanjanje. 

Da stvar bude gora, u pitanju je EU projekt koji se radi u suradnji sa Županijom. Ali to nije sve! Suze izaziva informacija da je Grad Split, kada su službe dobile informaciju o ‘problemu’, poslao ljude na teren kako bi se utvrdilo tko to ilegalno gradi, tko je to tako bahat…

Kad je idućih sati, uz pomoć lokalaca, ‘otkriveno’ da iza ‘ilegalnog’ projekta stoje upravo oni, dakle Banovina, samo drugi odjel, onda je nastupila posvemašnja konsternacija.

U redu, prije nego li pojasnimo o čemu je točno riječ, istine radi valja naglasiti dvije stvari – nisu u gradskoj upravi pokušali zataškati slučaj, sve su više-manje otvoreno priznali u kontaktu s našim novinarima, te da se (nenamjerna, iako i dalje šokantna) greška mjeri u desecima tisuća kuna, a ne u milijardama.

Neograđena i neosvijetljena rupa

Sve je započelo prije koji mjesec, kada je na šetnici uz rijeku Žrnovnicu ‘niknula’ rupa, a idućih dana su postavljeni betonski temelji. Sve se odvija par stotina metara južno od središta mjesta, otprilike preko puta kamenoloma, na koji metar od rijeke – rupa je tlocrtnih dimenzija otprilike metar i pol puta metar i pol, a u dubinu nekih 30-ak centimetara doslovno pozivala na ozljede i nezgode prolaznika, postavljena posred šetnice, neograđena, neosvijetljena, bez ikakvih tabli ili natpisa koji bi razjasnili o čemu je riječ. Situacija se nije promijenila niti kada su stigli betonski temelji, a šetačima nije bilo ništa jasnije niti kada su u kartonskim oblogama postavljena ‘vrata’.

Kako je sve djelovalo kao nekakav čudnovati projekt kakvog nadobudnog mještanina, nakon određenog vremena su iz Hrvatskih voda podnijeli prijavu Državnom inspektoratu. Jer ipak se radi na par metara od rijeke Žrnovnice, a oni nemaju pojma o čemu je riječ. Viša vodopravna inspektorica koja je dobila predmet je međutim brzo shvatila o čemu je riječ: Grad Split je partner na projektu Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom ‘Skriveni habitati‘.

Vrata su – brojač posjetitelja

U sklopu tog EU projekta – nota bene, službeni početak projekta ukupno vrijednog 34,5 milijuna kuna za što većinu novca daje Europa, je početak 2014. godine, a završetak krajem 2021. godine – promicanja održivog razvoja prirodne baštine, plan je bio izgradnja brojača posjetitelja – donosi Dalmacija Danas