Za raspisivanje referenduma „Uzmite novac strankama“ potrebno je prikupiti  373. 514 potpisa birača

0
0

Za raspisivanje referenduma „Uzmite novac strankama“ kojim se traži ukidanje proračunskog financiranja političkih stranaka, potrebno je prikupiti  373. 514 potpisa birača, objavilo je Ministarstvo uprave.

Ministarstvo je, naime, utvrdilo je da je u registru birača u nedjelju, 12. svibnja kad su se počeli prikupljati potpisi za spomenutu referendumsku inicijativu bilo upisano 3. 735. 146 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a da deset posto od tog broja iznosi 373. 514 potpisa.

Referendum „Uzmite novac strankama“, koji organizira istoimena građanska inicijativa, a podupire je Živi zid, traži se zabrana financiranja političkih stranaka iz svih proračuna, od državnoga do proračuna mjesnih odbora, stranke bi novac morale namaknuti donacijama i članarinama.

Potpisi za tu inicijativu prikupljat će se do nedjelje, 26. svibnja.

Iz Organizacijskog odbora građanske inicijative “Uzmite novac strankama”, koja je 12. svibnja u ponoć počela prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju proračunskog financiranja političkih stranaka, poručili su nakon prvog dana prikupljanja potpisa da su građani oduševljeni.

“Građani su oduševljeni. Iako nam je prvi dan donio loše vrijeme, uspjeli smo probiti blokadu i pokrenuti javnu raspravu o financiranju stranaka”, izjavio je u nedjelju Hini Denis Martinić, predstavnik Organizacijskog odbora Inicijative “Uzmite novac strankama”.

Uvjeren je da će svaki novi dan donijeti sve bolje rezultate, da će građani postati sve svjesniji moći svog potpisa i svog glasa.

“Vjerujem da će oduševljenje pokrenuti val novih aktivista koji će se i sami priključiti u oslobođenje zemlje”, poručuje Martinić.