Zahvalnica za staru godinu: don Ivan Ćubelić

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Zahvalnica za staru godinu
Dugopolje, 31. prosinca 2018.
don Ivan Ćubelić, župnik

Završava i ova građanska godina … 2018. od rođenja našega Spasitelja Isusa Krista.
Sabrali smo se Bogu zahvaliti za taj dar vremena … ali i zamoliti oproštenje.

Ovim misnim slavljem očitujemo da ono što nam se dogodilo i što smo primili nije naše djelo, već njegov dar. Prisjetimo se svega onoga što smo primili u osobnom i obiteljskom životu, kao i darova Božjih u našoj Crkvi i u domovini Hrvatskoj.
Upitajmo se ponizno i hrabro: Kako smo proživjeli vrijeme ove godine koju nam je darovao Bog? Jesmo li to vrijeme upotrijebili samo za sebe i vlastite interese… ili smo znali barem dio svog vremena posveti za dobro drugih?

Koliko smo vremena odvojili da bismo bili s Bogom? … u molitvi, u šutnji, u razmišljanju i zahvaljivanju?

Postoje različita mjerila po kojima nešto nazivamo starim ili novim … Po čemu bi jedna godina bila nova ili stara. Astronomsku pojava vrtnje zemlje oko sunca je trajna i u tom nema ništa nova, jer se taj prirodni fenomen ponavlja bez prestanka. Kriteriji novoga i staroga različiti su a polazišta mnogovrsna … Ipak ima jedno neprevarljivo mjerilo i polazište po kojem možemo našu stvarnost nazivati starom ili novom: rođenje Sina Božjega po tijelu.

Tada nam se naime dogodila istinska i konačna novost te je kršćanska tradicija zaključila da je ono prije njega staro a u njemu i nakon njega novo. U Isusu Kristu dogodila se je punina života, jer on Riječ je po kojoj je sve stvoreno, i čije je utjelovljenje preuzelo sve naše ljudsko … pa i samu smrt, da bismo snagom Duha Svetoga postali nova stvorenja.
Tako se Riječ utkala u našu sudbinu te je ona postala nova stvarnost.

Staro je sve ono što nije dotaknula Božja riječ, Isus Krist … snagom svoga Duha … te naglasio da smo se u krštenju rodili vodom i Duhom Svetim i da je to novost kojoj se radujemo i za koju zahvaljujemo i na kraju ove godine.
Zahvalimo večeras Bogu prvenstveno što smo po krštenju i pripadnosti Isusovoj Crkvi postali dionici njegove novosti i punine života. Zahvalimo Bogu što postojimo, za sve ono što smo postigli tijekom minulog vremena u suradnji s njime…

Zahvalimo i za sve patnje i trpljenja, nevolje i tjeskobe što su se dogodile u našem narodu, jer smo se i kroz njih rađali za Božju novost.

Zahvaljujem župnim suradnicima, časnoj sestri, pjevačima, ministrantima i svim drugim vjernicima koji svojom požrtvovnošću i ljubavlju sudjeluju u životu Crkve i izgrađuju zajedništvo ove naše župe.

Marija Bogorodica… u čije ime sutra započinjemo Novu godinu… neka nas nauči kako prihvatiti Boga koji je postao čovjekom, da bi naša srca bila trajno ispunjena njegovom Ljubavlju. Amen

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img