Zahvalnica za staru godinu: don Ivan Ćubelić

0
667

Zahvalnica za staru godinu
Dugopolje, 31. prosinca 2018.
don Ivan Ćubelić, župnik

Završava i ova građanska godina … 2018. od rođenja našega Spasitelja Isusa Krista.
Sabrali smo se Bogu zahvaliti za taj dar vremena … ali i zamoliti oproštenje.

Ovim misnim slavljem očitujemo da ono što nam se dogodilo i što smo primili nije naše djelo, već njegov dar. Prisjetimo se svega onoga što smo primili u osobnom i obiteljskom životu, kao i darova Božjih u našoj Crkvi i u domovini Hrvatskoj.
Upitajmo se ponizno i hrabro: Kako smo proživjeli vrijeme ove godine koju nam je darovao Bog? Jesmo li to vrijeme upotrijebili samo za sebe i vlastite interese… ili smo znali barem dio svog vremena posveti za dobro drugih?

Koliko smo vremena odvojili da bismo bili s Bogom? … u molitvi, u šutnji, u razmišljanju i zahvaljivanju?

Postoje različita mjerila po kojima nešto nazivamo starim ili novim … Po čemu bi jedna godina bila nova ili stara. Astronomsku pojava vrtnje zemlje oko sunca je trajna i u tom nema ništa nova, jer se taj prirodni fenomen ponavlja bez prestanka. Kriteriji novoga i staroga različiti su a polazišta mnogovrsna … Ipak ima jedno neprevarljivo mjerilo i polazište po kojem možemo našu stvarnost nazivati starom ili novom: rođenje Sina Božjega po tijelu.

Tada nam se naime dogodila istinska i konačna novost te je kršćanska tradicija zaključila da je ono prije njega staro a u njemu i nakon njega novo. U Isusu Kristu dogodila se je punina života, jer on Riječ je po kojoj je sve stvoreno, i čije je utjelovljenje preuzelo sve naše ljudsko … pa i samu smrt, da bismo snagom Duha Svetoga postali nova stvorenja.
Tako se Riječ utkala u našu sudbinu te je ona postala nova stvarnost.

Staro je sve ono što nije dotaknula Božja riječ, Isus Krist … snagom svoga Duha … te naglasio da smo se u krštenju rodili vodom i Duhom Svetim i da je to novost kojoj se radujemo i za koju zahvaljujemo i na kraju ove godine.
Zahvalimo večeras Bogu prvenstveno što smo po krštenju i pripadnosti Isusovoj Crkvi postali dionici njegove novosti i punine života. Zahvalimo Bogu što postojimo, za sve ono što smo postigli tijekom minulog vremena u suradnji s njime…

Zahvalimo i za sve patnje i trpljenja, nevolje i tjeskobe što su se dogodile u našem narodu, jer smo se i kroz njih rađali za Božju novost.

Zahvaljujem župnim suradnicima, časnoj sestri, pjevačima, ministrantima i svim drugim vjernicima koji svojom požrtvovnošću i ljubavlju sudjeluju u životu Crkve i izgrađuju zajedništvo ove naše župe.

Marija Bogorodica… u čije ime sutra započinjemo Novu godinu… neka nas nauči kako prihvatiti Boga koji je postao čovjekom, da bi naša srca bila trajno ispunjena njegovom Ljubavlju. Amen