Zakon o udžbenicima stavljen javnu raspravu: Teme će biti i najveća cijena i težina udžbenika

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministarstvo znanosti i obrazovanja stavilo je u četvrtak na jednomjesečnu javnu raspravu Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu kojim je uređeno da najveća dopuštena cijena osnovnoškolskih udžbenika ne smije iznositi više od 10 do 15 posto medijalne plaće u Hrvatskoj.

Ovaj nacrt Zakona, kako navodi Ministarstvo u popratnom tekstu, približava hrvatski obrazovni sustav obrazovnim sustavima razvijenih Europskih država.

Potiče se digitalizacija, autonomija učitelja i prilagodba materijala potrebama konkretnih učenika i planiranim ishodima učenja, rasterećuje se kućni budžet i težina učeničke torbe, ističe MZO.

Definira se najveća cijena i masa udžbenika

Zakonom se prvi put definira najveća cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.

Najveća dopuštena cijena udžbenika u 1. do 4. razredu osnovne škole iznosi 10 posto, za 5. i 6. razred iznosi 12,5 posto, a za 7. i 8. razred iznosi 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.

Inače, medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 5382 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1-4 razred osnovne škole iznosi 3 kilograma, odnosno od 10 do 15 posto prosječne mase učenika sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Za 5. i 6. razred iznosi 5 kilograma, a za 7. i 8. razred najveća dopuštena masa udžbenika iznosi 6 kilograma.

I cijena i masa udžbenika ovise o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.

Mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika

Ovim nacrtom Zakona osigurava se mogućnost nasljeđivanja tiskanih udžbenika, koji nisu radnog karaktera. Izuzetak su pojedini predmeti u razrednoj nastavi osnovne škole gdje je to neophodno zbog razvoja vještina kod učenika.

Njime će se odobravati i u Katalog uvrštavati samo udžbenici (po uzoru na mnoge EU zemalja, primjerice Njemačku, Austriju, Sloveniju, Latviju i Portugal) dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva postaju drugi obrazovni materijali.

Komercijalni drugi obrazovni materijali nalazit će se u virtualnom repozitoriju i prolazit će provjeru Agencije o usklađenosti drugih obrazovnih materijala sa znanstvenim načelima i etičkim normama, da su pedagoški, psihološki i didaktično-metodički primjereni za korištenje u nastavi, te da su u skladu s ishodima kurikuluma.

Otvara se mogućnost korištenja besplatnih drugih obrazovnih materijala kojise neće formalno odobravati, već će o njihovom korištenju odlučivati škola odnosno učitelji u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja koju promovira Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Definiraju se i drugi obrazovni materijali koje autonomno biraju nastavnici odnosno škola, čija cijena ukupno ne može prelaziti 20 do 40 posto ukupne cijene kompleta, ovisno o razredu.

Prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi

Svi drugi obrazovni materijali nalazit će se u centralnom virtualnom repozitoriju gdje učitelji mogu ostavljati svoje komentare i ocjene, ali se također mogu prijaviti nepravilnosti.Agencija po prijavi provjerava da li su drugi obrazovni materijali u skladu sa znanstvenim načelima i etičkim normama, kao i da nisu pedagoški, psihološki i didaktično-metodički primjereni za korištenje u nastavi ili da su u suprotnosti sa važećim kurikulumom.

Ovo je, ocjenjuje MZO, prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču što veću autonomiju škole. Najdalje u tom procesu otišli su Finci i Danci, a priključili su se Estonci, Francuzi i Britanci koji na razini države ne reguliranu niti odobravanje udžbenika.

Potiču se digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati, a pri tome će zadržati i sufinanciranje udžbenika za određene socijalne kategorija učenika.

Javna rasprava o nacrtu Zakona o udžbenicima na e-savjetovanju bit će otvorena do 29. rujna.

Zakon pisan u muškom rodu

Taj je prijedlog Zakona izazvao je medijsku buru i prije nego što je upućen u službenu javnu raspravu, budući da je ministrica Blaženka Divjak pripremila nacrt novog Zakona koristeći se imenicama u ženskom rodu.

Primjerice, umjesto učitelji, nastavnici, nakladnici, ravnatelji, predlagatelj, ministar, u prvoj verziji zakona pisalo je – učiteljice, nastavnice, nakladnice, ravnateljice, predlagateljica, ministrica.

U danas objavljenom Nacrtu zakona izrazi koji imaju rodno značenje ipak su u muškom rodu, uz napomenu da se odnose jednako na muški i ženski rod.

“Nomotehnička pravila to sad izgleda ne dozvoljavaju, ali ja ne odustajem da neki zakon ipak napišemo u ženskom rodu”, izjavila je nedavno ministrica Divjak, prenosi N1.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img