Foto: Dugopolje.org


 Kada netko  u politici na uvjetno rečeno desnom političkom  spektru želi reći da je  pošten, čestit, moralan, dosljedan, te  da su mu na prvom mjestu hrvatski nacionalni interesi gotovo pa sigurno će  koristiti  sada već poštapalicu “ja sam pravaš u duši” što bi ga trebalo  definirati svime ranije nabrojenim.  Takvu,  sada već poštapalicu koriste i neki koji nominalno pripadaju i članovi su nominalno pravaških stranaka a s pravaštvom nemaju  nikakvih  temeljnih  dodirnih točaka,  osim što su članovi  stranka ili organizacija koji u svojem imenu imaju riječ “pravo”, “pravaški” ili  Starčević.

 Svašta se danas  trpa u pravaštvo i svaka stranka   “desnog” svjetonazora želi i hoće imati  nekakvu poveznicu  s pravaštvom, imati nekakvu “političku akademiju” nazvanu po znamenitom pravašu, imati  neku  stranačku sastavnicu također nazvanu po  istaknutom pravaškom povijesnom liku  i/ili imati  bar nekog istaknutog člana  kojeg najčešće kupe  po  pravaškim strankama  i reklamiraju kao  svoju   veliku akviziciju iako najčešće takvi nemaju onu  izvornu pravašku potku, jer su tu zalutali tijekom Domovinskog rata ili ih je privukla svojevremena snaga  HSP-a. 

Dolazimo   do današnjeg datuma, datuma  kada se obilježava 125 obljetnica  najvećeg hrvatskog političkog veleuma,  tvorca i  kreatora  Hrvata kao političkog naroda Oca Domovine  dr Ante Starčevića, bez čijeg političkog djelovanja  teško da bi bilo  i Hrvata kao političkog subjekta i  Hrvatske kao  samostalne  države. Ishodište  današnje Hrvatske je u Starčeviću i svi koji  nešto  znaju o ovom našem političkom  prostoru znaju  da se  političke prilike i mijene  nisu promijenile  puno u  odnosu ne političko vrijeme kada je on stvarao, pisao i djelovao, samo su imena glavnih  aktera  nešto promijenjena. 

U svome ustroja  Hrvatska  demokratska zajednica  – HDZ, ima   zajednice koje  okupljaju različite  skupine  članova a jedna  od njih se  zove i AKADEMSKA ZAJEDNICA “DR ANTE STARČEVIĆ”.   O svrsi ove zajednice valjda znaju samo oni koji su je osnovali i koji je vode, a  njihova javna djelatnost  osim u vrijeme   previranja u HDZ-eu ili  nekih izbora nije zabilježena.

Nekakav simpozij, okrugli stol, javnu tribinu ili kakvu javnu aktivnost vezanu uz  dr Ante Starčevića i njegov svevremenski značaj u Hrvatskoj nismo vidjeli. Je li teško   bar o  obljetnici rođenja ili smrti Oca domovine otići na Šestine ili  na neki od  spomenika (ipak ih ima u Hrvatskoj) i zapaliti svijeću, položiti vijenac, pomoliti se .

Danas, na obljetnicu smrti Oca Domovine (28.02.2021.) pogledali smo sve službene kanale komunikacije  HDZ-a na nacionalnoj razini (Web, Twitter, Facebook) i nismo   vidjeli ni jednu jedinu crticu ili riječ o dr Anti Starčeviću, čak ni prigodno.

Zato je najbolje i to im toplo predlažemo da svojoj AKADEMSKOJ ZAJEDNICI “DR ANTE STRAČEVIĆ”, promijene ime. Iako stara latinska kaže “nomen est omen”  u ovom slučaju to nije primjenjivo, čak je nepodnošljivo.

Uredništvo Dugopolje.org