Zašto je Hrvatska vodeća zemlja po broju transplantacija

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Darivanje organa čin je nemjerljive humanosti i plemenitosti zahvaljujući kojem druge osobe dobivaju novu priliku za život. Transplantacijska medicina jedno je od najvećih medicinskih postignuća, a upravo u ovom području prednjači naša zemlja, ali i neki od naših bolničkih centara.

– Mi godišnje napravimo u Hrvatskoj oko 220 do 250 transplantacija, a u KBC-u napravimo godišnje oko 80, a jedne godine smo napravili čak i 157 transplantacija bubrega. Mi smo te godine bili treći centar u Europi. Sada su ti brojevi manji. Iz jednostavnog razloga što je manje primatelja. Što je dobar znak jer smo uspjeli ponuditi transplantacijsko liječenje praktički svima onima koji takvo liječenje mogu dobiti, kazala je Nikolina Bašić Jukić, Voditeljica Odjela za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb.

Klinički bolnički centar Zagreb najveći je nacionalni centar za transplantaciju bubrega, pod vodstvom profesora Željka Kaštelana, koji uspješne operativne zahvate i ovakve brojke koje služe svima na ponos, duguje uvježbanom i multidisciplinarnom timu.

– To je posao koji nema radnog vremena. To je posao koji je multidicsiplinaran, od ljudi koji rade u laboratorijima na tipizaciji tkiva, mikrobiologije do nas kliničara koji radimo u ovom svakodnevnom kontaktu s ljudima, dodala je.

Ipak, nisu svi pacijenti kandidati za transplantaciju i u ovom slučaju, dijalizu. Kako ističe profesorica Nikolina, za transplantaciju se sve šalju stariji pacijenti sa više pridruženih bolesti. Sve su manje liste čekanja, a postoje i takozvane hitne liste gdje postoji mogućnost dobivanja organa u roku od 48 sati. A i preživljavanje nakon transplantacije na visokoj je razini.

Klinički bolnički centar Zagreb ponosi se i dobro razvijenim programom za dječju transplantaciju. Dječje transplantacije su rjeđe, nastavlja profesor Vuković, budući da je pedijatrijska dob najzdravija u životu čovjeka. Zanimalo nas je koliko je najmlađa osoba imala mjeseci u trenutku transplantacije.

– Mi smo transplantirali dio jetre donora u dobi od dva i pol mjeseca života. On je imao imunodeficijenciju i nije bilo drugačijeg pokušaja liječenja od transplantacije, i ono je zapravo bilo i uspješno, rekao je Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

Što se dječje transplantacije tiče, obavi se jednako transplantacija jetri i bubrega, a i stope preživljavanja su vrlo visoke. Bogatim transplantacijskim programom može se pohvaliti i Klinička bolnica Merkur, koji datira iz 1998. godine kada je izvršena prva transplantacija jetre. Centar za transplantaciju solidnih organa tako danas obavlja 90 posto transplantacija jetre, pri čemu su i jedina ustanova u kojoj se rade transplantacije više organa.

– Sada je došlo do situacije da je to vrlo etabliran sistem, od osnove donorskog programa, pa skroz do transplantacija. Što se tiče KB Merkura, mi smo oni koji smo u stanju napraviti sve transplantacije. Mi smo došli do toga da smo tehnički i kadrovski, po mogućnosti smo da sve to skupa napravimo, rekao je Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju solidnih organa u KB-u Merkur.

Samo prošle godine, KB Merkur napravio je 10 posto presađivanja nego prošle godine, a prvu transplantaciju imali su već pola sata nakon početka nove, 2019. godine. Nekada su te operacije, nastavlja primarijus Kocman, bile iznimno dugotrajne.

Transplantacijska medicina svake godine sve više napreduje, a hrvatski uspjesi, zahvaljujući sjajnim timovima stručnjaka, služe na ponos svima nama, piše HRT.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Vurušić: Da je ostala Jugoslavija, Plenković i Milanović danas bi bili članovi CK SKH

Diskurs predsjednika Republike i predsjednika Vlade za TNT su komentirali Vlado Vurušić (Jutarnji list) i Mladenka Šarić (One nastupaju). “Sukob...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img