Zavadlav iznenadio sve u sudnici: Ono nije mogla napraviti jedna osoba. Nisam pucao

  0
  foto: filip zavadlav_screenshot hrt

  OBJAVLJENI su novi detalji saslušanja Filipa Zavadlava na Visokom kaznenom sudu pred sucem Ivanom Turudićem. Zavadlav se javio online putem iz zatvora u Glini. 

  “Ja nisam kriv za djela koja mi se stavljaju na teret, a ukoliko moja krivica leži u tome što sam ja živ, onda sam kriv i želim da mi se povisi kazna na 50 godina”, izjavio je na sudu Zavadlav, prenosi RTL Danas

  Zbog 3 ubojstva kalašnjikovom usred bijela dana u Splitu dobio je, podsjetimo, 40 godina zatvora.

  “U nedostatku počinitelja skupilo se s ceste mene da ja kao mali Oliver Twist nagrabusim za sve”, kazao je Zavadlav.

  Zavadlav se okrenuo protiv vlastitog odvjetnika

  Njegov odvjetnik Branko Šerić tražio je ponovljeno vještačenje i manju kaznu zbog smanjene ubrojivosti.

  “Upravo tvrdim da se radi o njegovoj neubrojivosti”, kazao je Šerić.

  Međutim, Zavadlav, koji je sve slušao videolinkom, kad je čuo obranu vlastitog odvjetnika, iznenađuje sudnicu. Na pitanje Ivana Turudića je li razumio navode svog branitelja kazao je da jest, a na pitanje slaže li se s njim odgovara – ne.

  Kao da je sam pripremao vlastitu obranu, rukom je napisao žalbu i poslao sucu Turudiću.

  Zavadlav: Snimka je nezakonit dokaz, uopće je upitno tko je osoba sa snimke

  KBC Split je lažirao nalaze, vještačenje je, tvrdi Zavadlav, kontradiktorno, a ono za što je optužen tvrdi – ne može počiniti jedna osoba.

  “Uopće je upitno tko je ta osoba sa snimke. I treće, što je 100 posto, to je da je ta snimka nezakonit dokaz. Tražim ponovno vještačenje, a sve u svrhu kako bi se utvrdilo da sam ja bio i ostao potpuno zdrava osoba”, kazao je Zavadlav.

  “Takav režim nije primjenjivao ni Staljin”

  Navodi još kako je upisao Pomorski fakultet u Rijeci kao prvi na listi i platio upisninu, ali mu u istražnom zatvoru nisu omogućili da sudjeluje i time je isteklo njegovo pravo upisa.

  “Doživio sam to da mi je unutar ustanove rečeno ‘sinko moj, mi to tebi nećemo omogućit’. Takav režim nije primjenjivao ni Staljin”, kazao je Zavadlav.

  Tražio je i govorio suprotno od vlastitog odvjetnika. Točno je da je imao motive, ali, tvrdi, nije on pucao.

  Miniranje obrane

  “On naprosto želi sebe vidjeti na drugom mjestu i on sam sebe vidi na alternativnom mjestu”, kazao je nakon ročišta novinarima Šerić.

  To bi se neslužbenim rječnikom moglo nazvati miniranje obrane, ali iz nekog je razloga Zavadlav uvjeren da će tako proći bolje. Nisu se, tvrdi odvjetnik, konzultirali, ali isto tako nije ga ni iznenadilo ovakvo Zavadlavovo ponašanje.

  “Vjerojatno je došlo do njegove deluzije da je on sam sebe maknuo na drugo mjesto. Da li na brod, da li u Beograd, nešto se dogodilo. Za sada mi savjest nalaže da ostanem njegov odvjetnik”, kazao je Šerić.

  Ne odbije li Visoki kazneni sud izrečenu kaznu, postoji opcija i treće žalbe.