Zavadlavu ukinuta presuda za trostruko ubojstvo u Splitu

0
foto: filip zavadlav_screenshot hrt
Još uvijek nije potvrđeno zašto je Visoki kazneni sud sad odlučio ukinuti presudu. No, kako navodi telegram, iz činjenice da je donijeto rješenje kojim mu se produljuje istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne više kao obavezni zbog dužine kazne, zaključuje se da je doista naloženo ponovno suđenje.

Visoki kazneni sud RH ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu, optuženom da je u siječnju 2020. hicima iz kalašnjikova u Splitu ubio trojicu mladića. Zavadlav je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, a prošli tjedan raspravljalo se o žalbama podnijetima na presudu.

Kako javlja Telegram, ključan argument obrane bilo je manjkavo psihijatrijsko vještačenje. Iako je vještakinja tvrdila da nije bio ubrojiv u trenutku kada je pucao u Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) te Marina Ožića Paića (25) nije mu suđeno kao neubrojivoj osobi. Iz tog je razloga Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić tražio kontrolno vještačenje, no ono nije prihvaćeno.

Šerić je ukazivao na praksu Europskog suda za ljudska prava koja je tu problematiku regulirala, ali ga je Županijski sud u Splitu odbio. Danas Šerić kaže da je zadovoljan odlukom Visokog kaznenog suda, te da ju je očekivao.

Još uvijek nije potvrđeno zašto je Visoki kazneni sud sad odlučio ukinuti presudu. No, kako navodi Telegram, iz činjenice da je donijeto rješenje kojim mu se produljuje istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a ne više kao obavezni zbog dužine kazne, zaključuje se da je doista naloženo ponovno suđenje.

– Nakon što odluka Visokog kaznenog suda bude napisana javno ćemo ju objaviti, kazao je kratko za Telegram glasnogovornik Visokog kaznenog suda sudac Marijan Bitanga. Podsjetimo, Zavadlav je nepravomoćnom presudom dobio 15 godina za svako od tri ubojstva u splitskom naselju Varoš koje je počinio u siječnju 2020.

Dakle, ukupno četrdeset godina. Za otegotne okolnosti uzeta mu je činjenica da je koristio automatsku pušku pored koje žrtve nisu imale šanse.