Foto: Duje Radović

Prošlog petka Vlada RH donijela je odluku kako se od ovog tjedna zatvaraju sve obrazovne ustanove. Umjesto odlaska u škole i fakultete nastava će se vršiti online.

Za učenike osnovnih i srednjih škola online nastava omogućena je preko trećeg programa HRT-a. U ponedjeljak i utorak škole u Hrvatskoj imale probni period online nastave, dok je Istra već od ponedjeljka u potpunosti primjenjivala online nastavu.

Od danas, srijeda, učenici u ostatku države također obavezno prisustvuju online nastavi u virtualnom razredu. Raspored je sljedeći:

– učenici 1. – 4. razreda na HRT3 Škola na Trećem

– učenici 5. – 8. na Sportskoj televiziji

prema sljedećem rasporedu:

 

razred

termin

1. razred

8.00 – 10.00

2. razred

10.00 – 12.30

3. razred

13.00 – 16.00

4. razred

16.00 – 19.00

 

razred

termin

predmeti

5. razred

8.00 – 9.30

MAT, HRV, PRI, ENG, NJEM

6. razred

9.30 – 10.45

POV, MAT, PRI, ENG, NJEM

7. razred

10.45 – 11.50

MAT, HRV, BIO, GEO

8. razred

11.50 – 12.45

HRV, MAT, BIO, ENG, NJEM

DETALJNE UPUTE ZA IZVOĐENJE NASTAVE

 

1. – 4. razred

Splitsko – dalmatinska županija

Učenici koji su u školi

Učenici

Pratiti Školu na Trećem.

U školi se neće odvijati nastava, a Školu na Trećem će pratiti u školi ako je njihov termn dok su u školi na rasporedu, inače kod kuće.

Učitelji

Obavijestiti roditelje kada je termin prikazivanja za njihov razred.

Od srijede roditeljima slati materijale za vježbu.

Ako je termin prikzivanja Škole na Trećem tijekom boravka u školi osigurati da djeca gledaju, inače aktivnosti kao u produženom boravku.

Roditelji

Pratiti upute učitelja.

Svi materijali Škole na Trećem bit će dostupni i na zahtjev i na Youtubeu.

Samo roditelji koji nemaju mogućnost ostaviti dijete pod nadzorom kod kuće, ostavljaju dijete u školi (slično kao kod štrajka).

 

5. – 8. razred

Splitsko – dalmatinska županija

Učenici

U ponedjeljak gledaju nastavu na Sportskoj televiziji i testiraju virtualni razred s razrednikom.

U utorak gledaju nastavu na SPTV i testiraju virtualni razred s razrednikom i predmetnim nastavnicima, idu u virtualni razred i slijede uspute razrednika i predmetnih nastavnika.

Nastavnici

U ponedjeljak razrednici testiraju virtualnu učionicu s učenicima.

U utorak razrednici i predmetni nastavnici testiraju virtualnu učionicu s učenicima.

Od srijede razrednici daju u virtualnim razredima učenicima raspored i obavijesti, predmetni nastavnici daju aktivnosti i zadatke.

Roditelji

Ako učenik nije bio aktivan cijeli dan u virtualnom razredu, svoj izostanak treba opravdati razredniku.

 

Svi dani od ponedjeljka računaju se kao nastavni dani i upisuju se u e-Dnevnik.

Sustavi za online nastavu nisu lokalno ni globalno dimenzionirani za ovakvo opterećenje pa rade usporeno i sa zastojma. Molimo za strpljenje i razumijevanje.

Svaka komunikacija (virtualna učionica) mora imati back up ako dođe do tehničkih poteškoća s obzirom da je više od pola milijuna učenika i nastavnika u nastavi online. Stoga će sva komunikacija, ukoliko dođe do pada sustava ići mailovima.

Obveze učenika i nastavnika

– Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicma, no ne treba inzistirati da to rade u realnom vremenu, nego tijekom dana jer možda imaju teškoće pristupiti internetu ili dijele uređaj s braćom i sestrama. Dakle, bilo kada u tijeku dana je prihvatljivo da učenici odrade svoje obaveze.

– Tijekom nadolazeća dva tjedna nema ocjenjivanja.

– Učitelji i nastavnici trebaju pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualnim učionicama.

– Učenici s trebaju primjereno ponašati u virtualnom okruženju, što znači da vrijede pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i učionici. Za neprimjerene oblike ponašanja učenici snose posljedice (pedagoške mjere).

Oprema

Ukoliko neki učenik nema kod kuće uređaj (PC, laptop, tablet, mobitel) ili pristup internetu, neka se javi svom razredniku pa ćemo probati iznaći mogućnost kako mu pomoći.