Foto: Čitatelj Dugopolje.org

Prije par dana zaprimili smo poruku naših zabrinutih sumještana koji se pitaju kako je moguće da se usred poslovne žile kucavice cijele općine nalazi nelegalno odlagalište otpada.

Kako nam svjedoče naši čitatelji, razni kamioni svakodnevno prolaze tom ulicom i bez ikakve grižnje savjesti odlažu otpad raznih vrsta. Svega se tu može pronaći, od namještaja, drva, zahodskih školjki, trosjeda, prozora, vrata i puno toga još.

Potpuno nelegalno odlagalište smeća je itekako podložno za skupljanje raznih štetočina, a samim time i širenju mnogih bolesti. Dodatni problem je u tome što se uz parcelu na kojoj se nelegalno odlaže otpad nalaze tvrtke koje se bave prehrambenom industrijom, kao što je tvrtka koja distribuira ribu, zatim Podravka, Stanić, Studenac.

Pitanja koja se postavljaju su:

Tko je odgovoran za ovo? Zašto nadležne institucije ne reagiraju? Zašto se takvo nešto uopće i dozvolilo?

Ovakva vrsta glomaznog otpada sigurno ne može imati svoje mjesto na nekoj parceli, te se nekontrolirano povećavati svakog dana. Neadekvatno postupanje s otpadom utječe na okoliš, zdravlje čovjeka i kvalitetu života.

Pitali smo nadležne institucije općine Dugopolje zašto se dopušta ovakva situacija, kada i kako planiraju riješiti ovaj ogromni problem.

Načelnik općine Dugopolje Perica Bosančić nam je izjavio:

– Općina Dugopolje ulaže velike napore i sredstva na provođenju odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom. To potvrđuje i inspekcijski nalaz koji je utvrdio da smo gotovo potpuno usklađeni sa zacrtanim ciljevima, te da se mjere sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada uspješno provode. Nadalje, u drugoj polovini 2019. godine očekuje nas otvorenje reciklažnog dvorišta – prvog u dalmatinskoj zagori.

O ovom konkretnom slučaju Bosančić je rekao:

– Postupanje prikazano na slici je potpuno nedopustivo. Radi se o privatnoj parceli. Općina Dugopolje će poduzeti sve zakonom propisane mjere, te će sukladno članku 36. nadležnog Zakona naložiti hitno uklanjanje nepropisno odbačenog otpada, a ukoliko se vlasnik ogluši, Općina će otpad ukloniti o trošku vlasnika. Također, biti će podnešena prekršajna prijava policiji protiv nepoznatog počinitelja – zaključio je Bosančić.