Zlatović: ‘Tko je mogo zamisliti lani da će trgovce branit partizani’

  0

  Piše Vanja Zlatović

  Prvo par riječi o zaokruživanju cijena, i ideji da se ne može nešto ustezati trgovcima. Davno, u doba ..”ulaska u kapitalizam”, sjedio sam u vrtnoj restauraciji s oduševljenim svojim bliskim prijateljem koji mi je tumačio kako će i zašto sad biti toliko bolje nego do sada.

  On me zapuhano držao za revere i vikao “a ako nećeš radit, marš van”, samo je tako ponavljao pun uvjerenja kako će “kad sad sve bude na tržištu a rad roba”, svatko biti prisiljen dati od sebe najbolje i to je prokušani recept za ukupni raj koji ne može ne uspjeti. Uskoro je izgubio posao, njegovo je radno mjesto postalo suvišno a jedino što je politički favoriziranog novog vlasnika zanimalo bile su nekretnine nekad proizvodnog poduzeća.

  Novi vlasnik je, to je paradigma stvari, “kupio bemve, ulazio u nove prilike i završio u bijegu pred kamatarima”. Ideja “da država nema tu što”, da nema niti ekonomske politike niti Zakona o zaštiti potrošača, da ne postoji poštena trgovačka i poslovna praksa, da je sve do poslovne vještine koja može prodrijeti u sadržaj koji kazneno pravo definira kao pravu prijevaru, da “nećeš radit, marš van” a niti Zakon o radu ne treba, niti vage niti deklaracije, da ako sve bude ..uvođenje Eura je diglo buru negodovanja da kaj se tu država (HDZ) uopće petlja jer je valjda sloboda a neka tržište sve uskladi samo, ima svoju perverznu političku dimenziju.

  SDP koji je nedavno spasio Hrvatsku da se barba Putin ne naljuti tvrdi da se ne može sad nagaziti trgovce nego ..evo što kaže “Tri konkretna prijedloga: novi način usklađenja mirovina koji će osigurati da mirovine rastu po većoj stopi i da ne gube vrijednost u vrijeme inflacije uz naravno kompenzaciju za 2022. godinu.

  Drugo, rasterećenje poreza na dohodak i porezno rasterećenje plaća kako bi ljudima ostajalo do Nove godine 200-300 kuna. Danas govorimo o 30-40 eura više u novčaniku.

  Treće, a to smo imali prilike kroz izmjene Zakona o radu osigurati da svi dodaci, a ne samo oni za rad nedjeljom, radnicima budu plaćeni. To je prekovremeni rad, smjenski rad i tako dalje. To su stvari koje već danas možemo napraviti kako bi osigurali našim sugrađanima da se s ovom inflacijom mogu bolje nositi”, rekao je Peđa Grbin.

  Dakle odriješi kesu na štetu proračuna (GRAĐANA) i da građani imaju veća primanja, ali trgovce ne diraj. To je sve što je najveća oporbena stranka smislila, a sve što je ikad smislila je da bude protiv i to je to.

  Odjednom su ljudi ..kojima je jedini stav i orijentir u tumačenju ekonomske politike “ruši vladu lopovsku”, i to čak ona rezidentna jugonostalgija, poplikavila u zaštiti kapitalističke slobode da te se sjebe kao majmuna jer je slobodno formiranje cijena svetinja.

  Čitam po društvenim mrežama i čujem po kavanama ljude koji plaču trideset godina za Titom, štafetom, JNA i vremenom kad su njihovi tate i mame vladale, kako je nedopustivo da se država petlja u koliko će u Eurima zaokružiti i biti što je jučer bilo u mrskim im kunama.

  Ko je moga zamisliti lani, da će trgovce branit partizani….naravno, SDP je Džirlo djevojka ljevice.

  Kolakušić samo da ne nosi onu tenkovsku kapu i Z umjesto kokarde.

  Državni intervencionizam nije ekskluzivitet niti lijevog niti desnog političkog spektra. On je uvijek neliberalan, pa slušali Lijepa li si ili LET3.

  Osobno, ja sam bio u doba potresa za to da se proglasi izvanredno stanje, vojska uvede u potresom pogođeni prostor i hapsi prekupce stokom i postupa po terenskom sudovanju koje u praksi može ići u suptilnost do 3/4 one kojim su radili G-man.

  Oporba zna, na žalost je oporba konglomerat gori nego 1999., da je EUR+Schengen uspjeh. Sve drugo je tehnika da se taj uspjeh umanji ili osujeti, vikali ŽAP i ZDS za to vrijeme ili Druže Tito ljubičice bijela, sasvim svejedno. A i barba je time zadovoljan.