Zašto Srbi i Rusi skrivaju ono s čime bi se svatko hvalio, a hvale se s onim najgorim.

  0
  Foto: Screenshot YouTube

  Piše Vanja Zlatović

  Kada bih otvorio profil koji bi se zvao…Miloš osvetnik, ili slično, i napisao par glupih i zanesenih tekstova….mogao bih prodavati oglasni prostor za suho zlato kako bi me prvosrbijanci čitali, slavili bi me svetosavski internetski junaci kao da sam polubog.

  Jedini problem je što…koga bi taj oglasni prostor zanimao, traktora Tomo Vinković nema, možda stranku Zavetnici, ili Russia today, ali ništa niti korisno, niti ozbiljno, ipak opasno i loše.

  Tome su razlog tri toksična uvjerenja koja su srpski μύθος od tvrdih pedesetih godina xx stoljeća, i čini se da su njihovu povijest zatvorila onim što se u vlaškoj magiji zove katanac, protiv koje i nema djelotvornog lijeka. Da su povijesne velike i neosvećene žrtve, da su povijesne velesile i imperij, i da se protiv te nepravde mora boriti bespoštednim i brutalnim sredstvima.

  Pojedinačno, i Rusi i Srbi su dragi ljudi, imaju i respektabilnu kulturu i izdavaštvo, ali imaju problem ta tri uvjerenja, još pomognuta partijom, sad pravoslavljem koje poistovjećuje cara i Boga, a što je više nego opasno. Još gore, ta je mitologija uvjerena da što je destruktivnija, autodestruktivnija, gluplja, da je to uzvišenija i svetija…pa se kao “veliki Srbi” ne računaju njihovi zaslužnici, intelektualci i slobodoljubivi duhovi, nego Arkan, Giška i Ratko Mladić, dakle ispod ološa ološ, najgore što imaju.

  Pa skrivaju što bi se svak hvalio, a hvale se s onim najgorim.

  Pri tome, nema mogućnosti katarze, porazi tih bjegova u imperijalnost još pojačaju ovo pogubno u kolektivnom nesvjesnom, a sve što i nije potpuni poraz…to bude dokaz velikog povratka. Imaju sve sredine svoje bjegove u slično, pa i naše, hrvatsko i grozničavo “od stoljeća sedmog”, odmah je djelovalo loše…ali je presušilo, nekad bljesne. A debili koji ovo promiču i raspiruju, to kortikosteroidno hrvatstvo ili komunizam a la Šljivančanin, Domazet je tu najbolji primjer, oni su i tako već u kolu sa srpskim ludilom, Putinom, i Orbanom koji crta po zidovima mape velike Mađarske.

  Period atmosfere opsade od strane unutarnjih i vanjskih neprijatelja…..na to klerikalnost i šovinizam, i duboka lijenost i drijemež, eto, to je motor ove kuge za narode nerazvijene demokracije, velikih očiju, i teškog bijesa. Koji ih drži podalje od vlastitih prednosti, a to sigurno nisu tenkovi. Očito da ni ruski, ne drže se bolje od limenki Eva sardina.