Foto: Pixabay
Prema službenim podacima MUP-a, ove je godine izdano 95.678 dozvola za boravak i rad stranaca, od čega je za državljane Filipina izdano je 4.317 dozvola.

U odnosu na 2021. godinu, kada su u istom razdoblju izdane 60.943 dozvole za boravak i rad, u 2022. godini zamjetno je povećanje izdanih dozvola za boravak i rad za 56,99 posto. Na dan 30. rujna važeći boravak u Hrvatskoj imalo je 4.576 filipinskih državljana, od toga njih 37 ima važeći stalni boravak, a 4.539 privremeni boravak. Najveći broj filipinskih državljana ima odobren privremeni boravak u svrhu rada, ponajviše u turizmu, piše Novi list.

Budući da je Hrvatska početkom prošle godine ukinula kvote za zapošljavanje stranih radnika i predstavila test tržišta rada koji bi domaćim poslodavcima trebao olakšati pronalazak stranih radnika, bilježi se sve veći priljev stranih radnika koji popunjavaju slobodna radna mjesta.

– Neki od tradicionalnih bazena koje crpimo za uvoz stranih radnika, poput tržišta BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije, polako postaju nedovoljnim izvorima kvalitetne radne snage. Iako geografska blizina omogućuje jednostavniju integraciju u radno okruženje, radnika na susjednim tržištima je sve manje, a navedeni trend dovodi do postupnog oslanjanja na tržišta radne snage iz Azije, pri čemu ključnu ulogu imaju radnici s Filipina, kazao je u priopćenju Stjepan Jagodin, direktor tvrtke Pinoy385, agencije specijalizirane za posredovanje pri zapošljavanju radnika s Filipina.

Filipinska državna agencija za prekomorsko zapošljavanje i Ured za provedbu prekomorskih zapošljavanja nalažu hrvatskim poslodavcima da moraju radniku s Filipina osigurati podjednake uvjete rada kakve imaju i njihovi domaći kolege na istom radnom mjestu.