Znate li za ove prometne kazne? Policajac vam može pisati ‘globu’ i za otvoren prozor,…

0
319
Foto: MUP

Brzina, alkohol, pojas i mobitel četiri su najčešće pogreške koje dovode do plaćanja kazni u prometu, ali postoje i manje poznati propisa. Recimo, znate li da vas policija može kazniti i ako ne zatvorite prozore na autu? Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ukupno 310 zakona prema kojima vas policija može kazniti, a među njima su i oni malo manje poznati.

Za telefoniranje i nekorištenje pojasa platit ćete 130 eura, kao i za za prekoračenje brzine u naselju od 20 so 30 kilometara na sat. Za prekoračenje van naselja od 10 do 30 kilometara kazna je 60 eura, a od 30 do 50 kilometara na sat je 260 eura.

Recimo, ako natrpate gepek raznim stvarima za more, a neke od njih vise i zaklanjaju registraciju, kazna je od 130 do 260 eura. Djeca niža od 150 cenatimetara moraju biti u sjedalicama, kazna za to je 130 eura. Ako vozite i pijete lijekove koji utječu na psihofizičke sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilom, platit ćete 130 eura, mogu vam oduzeti i dozvolu pa čak možete završiti i u zatvoru.  I pospasnost je često uzrok nesreća. Ako vas policija uhvati pospane za volanom, može vas kazniti sa 130 do 260 eura.

Slalom vožnja van autoceste kažnjava se sa 130 eura, a na autocesti – duplo, pišu 24sata

A 260 eura je i kazna za blicanje ili ne pridržavanje sigurnosnog razmaka. Za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti kazna je od 1320 do 2650 eura ili 60 dana zatvora. 

Prema Zakonu, vozač, prije nego napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora.

Kazna za to je 30 eura.

Ako mislite da ćete proći nekažnjeno za bacanje sitnog otpada iz auta, promislite još jedanput. Kazna za to je 130 eura.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here