Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovore s deset banaka koje će kreditirati poduzetnike i obrtnike, a Županija će im subvencionirati gotovo dvije trećine kamata. Visina kredita je od 200 tisuća do 5 milijuna kuna, a ovisno o banci kamate se, zahvaljujući subvenciji Županije, kreću od 0.7 do 1.2 posto. Iz proračuna je u tu svrhu osigurano 6,5 milijuna kuna, a natječa će biti otvoren trajno, odnosno dok se ne potroše sredstva.

– Već sada imamo 20-ak prijavljenih poduzetnika. Ako ovih 6,5 milijuna kuna ne bude dostatno, siguran sam da će nas to prisiliti da u proračunu osiguramo dodatna sredstva. Ovakvo kreditiranje u suradnji s IT sektorom, ruralnim razvojem i turizmom vrlo brzo može dovesti do toga da postanemo prepoznatljiva županija i najbolja županija u Hrvatskoj kada je u pitanju razvoj gospodarstva. Svjedoci smo da mladi iseljavaju i moramo poduzeti sve što možemo da to zaustavimo – rekao je župan Blaženko Boban i najavio da u planu imaju i nove programe za turizam kroz koje će se moći dobiti i do 70.000 kuna bespovratnih sredstava za bazene ili opremanje apartmana, posebno u ruralnim područjima.

Iskoristio je priliku i dodao kako od početka iduće godine planiraju osigurati i sredstva kojima će subvencionirati povratak mladih obitelji u ruralna područja i na otoke, a prema sadašnjim procjenama korisnici će moći dobiti između 60 i 100 tisuća kuna.

Pero Bolotin, direktor Odjela poslovanja sa srednjim i velikim poduzetnicima  OTP Splitske banke, rekao je kako su, zahvaljujući ovom programu, mali i srednji poduzetnici došli na razinu svjetskih cijena kreditiranja.

– Ovo je ono što je trebalo našem gospodarstvu, jer mali i srednji poduzetnici su zamašnjak svakog gospodarstva i njima treba omogućiti da povoljno dođu do sredstava za razvoj svojih poduzetničkih ideja – rekao je Bolotin.

Dožupan Ante Šošić dodao je kako vjeruje da će u ponuđenom programu mjesto za sebe naći i veliki poduzetnici, a Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split, zaključila je da će svima biti bolje kada banke budu imale više razumijevanja za poduzetnike.